70 vuotta raumalaista jääkiekkotuomaritoimintaa - tervetuloa mukaan!
SeuraJulkaistu: 11.10.2021 12.20

70 vuotta raumalaista jääkiekkotuomaritoimintaa - tervetuloa mukaan!

Suomalaisella jääkiekkokartalla Rauma lukeutuu monellakin mittarilla maamme perinteisimpiin paikkakuntiin. Tämä on tietenkin 85 vuotta täyttävän Lukon ansiosta, mutta sen lisäksi täällä on jo 70 vuotta toiminut vireä erotuomarikerho. Vuonna 1951 perustettu Rauman Jääkiekkotuomarit ry rekrytoi ja kouluttaa oikeudenjakajia alueen eri sarjatasoille.

Tässä jutussa pureudumme tarkemmin kerhon taustoihin ja samalla haluamme edesautta heitä tuomarityöskentelystä kiinnostuneiden rekrytoinnissa.

Näkyykö juhlavuosi jollain tavalla toiminnassanne, yhdistyksen puheenjohtaja Niko Rautavuori?

- Kyllä näkyy. Aiomme järjestää jäsenistöllemme juhlat ja palkitsemistilaisuuden vielä tämän syyskauden aikana koronatilanteen viimein hellittäessä. Tavoitteena on pitkällä tähtäimellä tuoda enemmänkin esille tuomaritoimintaa ja sen moninaisia mahdollisuuksia, Rautavuori kertoo.

Ilman koulutettuja erotuomareita virallisten jääkiekko-otteluiden ja -turnausten järjestäminen ei mitenkään onnistuisi. Yhden viikonlopun aikana Rauman ja Eurajoen alueella saatetaan pelata reilusti toistakymmentä ottelua nuorimmista ikäluokista aikuisten tasolle asti ja kaikkiin näihin tarvitaan tuomarit oikeutta jakamaan.

Järjestitte äskettäin syyskuussa Raumalla erotuomarin peruskurssin vasta-alkajille. Jos tähän koulutukseen ei ehtinyt osallistua, niin onko kauden aikana tulossa uusia koulutustapahtumia?

- Peruskursseja järjestetään vuosittain tilateesta riippuen kahdesta kolmeen. Normaalisti kauden alun tienoilla, vuoden vaihteen paikkeilla ja kolmas alkukeväällä. Lisäksi C-junioreille, eli U16-ikäluokan pelaajille järjestetään seuratuomarikursseja, Rautavuori valaisee.

Vertaistuki ja tiimityöskentely tuomarien tukena

Kuten jääkiekko itse lajina, on tuomaritoimintakin joukkuepeliä. Kukaan ei jää alkuvaiheessa yksin ja ensimmäisissä peleissä pääsee aina kokeneemman kaverin seuraan.

- Vertaistuki ja neuvot ovat heti lähellä. Tarjoamme alusta asti palautetta tekemisestä, jolloin jokainen tuomari tulee huomioiduksi ja saa mahdollisuuden kehittää itseään, Rautavuori lupaa.

Entä miten tuomarit saadaan sitoutumaan toimintaan pitkäjänteisesti?

- Me tarjoamme eväät hienolle harrastukselle, loistavan toimintaympäristön ja porukan jossa harrastaa. Tältä pohjalta on mahdollisuus kehittyä ja kehittää itseään aina huippusarjoihin asti. Sitoutuminen ja pitkäjänteisyys ovat sitten viime kädessä tuomarista itsestään kiinni, Rautavuori määrittää.

Päätuomari Niko Rautavuori kaudella 2020-2021 Naisten Liigan ottelussa

Jos tuomariksi ryhtyminen kiinnostaa, tulee ehkä myös miettineeksi minkälaisen taloudellisen korvauksen otteluiden viheltämisestä voi saada.

- Vaikka lähtökohtana tuomaroinnille on rakkaus lajia kohtaan, ei tämä myöskään ole hullumpi tapa ansaita hieman rahaa. Palkkio nousee sarjatason ja haastavuuden mukaan. Kilometrikorvaukset ja mahdolliset päivärahat maksetaan myös. Palkkiot Jääkiekkoliiton alaisista sarjoista ovat täysin julkisia ja ne ovat kaikille nähtävissä, Rautavuori toteaa.

Entä mikä on paikallisten tuomarikerhojen vastuu kouluttajina ja milloin opit pitää hakea Jääkiekkoliiton tuomarikursseilta?

- Kerhon vastuut ovat tuomaritasoilla 1-3, joihin kuuluvat juniorisarjat U11-U15, U17, U19 ja U22, sekä U16- ja U18-sarjat SM-sarjoja lukuunottamatta. Lisäksi vastuulla on U20 pois lukien SM-sarja ja ikäluokan Mestis, Rautatuovi tiivistää.

Hän korostaa, että tuomaripolku riippuu pitkälti tuomarin omasta tahtotilasta ja omistautumisesta lajilleen.

- Kun kokemusta on kertynyt sen verran, että tietää mitä harrastukselta haluaa ja kerhokouluttaja näkee potentiaalia kilpasarjoihin, haetaan koulutusturnauksiin tuomariksi. Ensimmäisenä Pohjola-leirille ja U16 -sarjaturnauksiin. Tämän jälkeen edetään porras portaalta omien taitotasojen ja kehityksen mukaisesti.

Asenteet tuomareita kohtaan muuttuneet parempaan suuntaan

Rautavuoren mukaan pelien jälkeen joukkueilta saatu hyväksyntä on parasta palautetta, mitä tuomarit kokevat arjessaan. Tämä tuo onnistumisen tunteen ja voimaa jatkaa eteenpäin.

- On ollut hieno huomata, miten lyhyessäkin ajassa asenteet meitä kohtaan ovat muuttuneet. Ehkä toimintaamme ja rooliamme lajissa ymmärretään nykyään entistä paremmin.

Palautteet kuitenkin vaihtelevat jonkin verran riippuen siitä, minkä sarjatason ja ikäluokan kanssa ollaan tekemisissä.

- Pienemmissä junioreissa ollaan tyytyväisiä, kun saadaan luotua turvallisuutta kentälle ja ohjeistettua pelaajia toimimaan sääntöjen mukaan ja näin myös kehittämään heitä, Rautavuori sanoo.

- Kilpatasolla palaute on usein vähäisempää suoraan joukkueilta. Tällöin korostuu enemmän tarkkailuista saatu palaute ja mahdolliset videopalautteet.

Tuomaritoiminta on yhteispeliä ja tiimityötä (Kuvat: Sami Kivistö)

Jos joku entinen tai nykyinen junioripelaaja, tai kuka tahansa asiasta kiinnostunut raumanseutulainen haluaa tulla kokeilemaan siipiään jääkiekkotuomarina, niin miten houkuttelisit häntä mukaan ja mistä saa lisätietoja?

- Kannattaa kysellä mahdollisilta kavereiltanne, jotka ovat jo mukana, tai keneltä tahansa tuomarilta, jonka hallilla näette. Heistä kaikki varmasti kertovat avoimesti toiminnastamme ja antavat yhteystietoja, Rautavuori rohkaisee.

Ei siis kannata liikaa murehtia, jos katsomosta toisinaan kuuluukin ikiaikaisia nuija- tai seepra -huutoja. Rauman erotuomarikerhon puheenjohtaja kannustaa uusia kokelaita ennakkoluulottomasti tarttumaan tilaisuuteen.

- Joukkoomme on helppo sopeutua ja jokaisella uudella tuomarilla on kerhomme tuki takana. Peruskurssin alaikäraja on 15 vuotta. Niille osallistuminen maksutonta, eikä se siinä vaiheessa velvoita sinua mihinkään. Voit oman halukkuutesi mukaan tutustua rauhallisemmin toimintaamme, tai mahdollisuuksien mukaan hypätä jo nopeasti kaukaloon.

- Kurssin kokonaisuudessaan suoritettuasi pääset heti kerhon jäseneksi ja saat jäsenyyden tarjoamat edut. Haluamme myös tarjota aloittaville tuomareille ensimmäisen kauden jäsenmaksuttomasti, Rautavuori ilmoittaa haastattelun päätteeksi.