Tietoa juniorijääkiekkoilijoiden hammassuojien käytöstä
SeuraJulkaistu: 13.12.2020 00.00

Tietoa juniorijääkiekkoilijoiden hammassuojien käytöstä

Saamme aika ajoin kysymyksiä junioripelaajien hammassuojien käyttötarpeeseen ja -suosituksiin liittyen. Perjantaina 11. joulukuuta ilmestyneessä Länsi-Suomi -lehdessä Hammas Hohde Oy:n suu- ja leukakirurgi Ville Pesonen kertoi hammassuojien hyödyistä.

- Hammassuoja vähentää aivotärähdyksiä, leukanivelen vammoja ja leukamurtuman riskiä, suojaa pehmytkudosvammoilta, jakaa törmäyksestä tai hampaiden yhteen kolahtamisesta tulevan energian laajemmalle alueelle ja estää hampaan kokonaan irtoamisen sekä hampaan ja juuren murtumat, sanoo Pesonen.

Jääkiekkoliiton kilpailusäännöissä todetaan, että suojat kannattaa ottaa hampaiden turvaksi viimeistään silloin, kun ristikko poistuu ja siirrytään pelkästään visiirin käyttöön. Tämä tapahtuu pelaajan siirtyessä U20–U22 -nuoriin, ja kun ikää on vähintään 18 vuotta. U19-ikäluokasssa ja tätä nuorempien sarjoissa kaikkien on käytettävä ristikkoa pelaajan iästä riippumatta.

Hammassuojia suositellaan kuitenkin käytettäväksi jo siinä vaiheessa, kun taklaukset peleissä lisääntyvät, eli noin 16-vuotiaana. Seurat eivät määrää pelaajia tässä asiassa, vaan jaamme ainoastaan tietoa ja informaatiota Jääkiekkoliiton sääntöihin ja ohjeistuksiin nojaten.

- Nuorimmat ikäluokat eivät ole yleensä kovin innokkaita hammassuojien käyttäjiä. Täytyy myös muistaa, että kasvavilla lapsilla suojat tulee uusia vuosittain kasvun ja kehityksen myötä, sanoo Lukon junioriurheilujohtaja Timo Elo.

- Alaikäisistä puhuttaessa se on lopulta aina perheen päätös missä vaiheessa hammassuojat hankintaan ja käyttöön otetaan, päättää Elo.

Lasten vanhempia saattaa mietityttää myös suojien kustannukset. Mikäli haluaa teettää pelaajan suuhun parhaiten sopivat mittatilaustyönä tehtävät suojat, voi asiaa tiedustella hammaslääkäriasemilta. Tällöin muovista valmistettavien suojien hinnaksi tulee noin 250-350 euroa. Osa yksilöllisistä suojista voi maksaa lähes 500 euroa.

Urheiluliikkeistä kotona lämmitettäviä ja muotoiltavia hammassuojia saa edullisemmin, mutta mittatilaustyönä tehdyn suojan istuvuus on paras ja tällöin sen kanssa on myös helpompi hengittää.

- Suosittelemme jääkiekon harrastajille kaikkia turvallisuutta lisääviä keinoja, Jääkiekkoliiton kilpailupäällikkö Pirkka Antila kiteyttää.