Haastattelussa U18 SM-joukkueen uusi vastuuvalmentaja Ville-Vesa Vainiola
SeuraJulkaistu: 30.05.2023 12.00

Haastattelussa U18 SM-joukkueen uusi vastuuvalmentaja Ville-Vesa Vainiola

Rauman Lukko julkisti huhtikuun alussa tulevan kauden valmennusryhmät jääkiekon nuorten kilpajoukkueisiin. Suurin osa toimihenkilöistä on työskennellyt seurassa jo aiemminkin, mutta yksi heistä astuu ensimmäistä kertaa urallaan päävalmentajan saappaisiin.

Hän on U18 SM-joukkueessa vetovastuun ottava Ville-Vesa Vainiola. Kaksi edellistä kautta vierähti Lukon U20-nuorten apuvalmentajana, ja tätä ennen yksi kausi samassa roolissa U18-ikäluokassa. Mittavan pelaajauran keskushyökkääjänä Liigassa ja Mestiksessä tehnyt Vainiola on innoissaan päästessään luotsaamaan lahjakkaita tulevaisuuden lupauksia.

- Hyvin on lähtenyt arki rullaaman. Meillä on työteliäs joukko nuoria, joiden kanssa on mukava tehdä hommia yhteisen tavoitteen eteen. Itse lähden kauteen luottavaisin, mutta myös nöyrin mielin oppimaan ja kehittämään omaa ammattitaitoani.

Lukon U18 SM-joukkue koostuu alkavalla kaudella pääosin 2006-2007 syntyeistä pelaajista. Heitä lähtee viemään eteenpäin valmennuskolmikko, johon kuuluu Vainiolan ohella ex-puolustaja Jyri Niemi, sekä kokenut entinen liigamaalivahti Atte Engren.

- Omilta pelaajauriltamme on tiettyä perspektiiviä olemassa ja tätä tietotaitoa pyrimme välittämään edelleen näille pojille. Yksilöiden kehittäminen on etusijalla, mutta sen rinnalla korostuvat yhteiset arvot ja joukkueen identiteetin rakentaminen, Vainiola kuvailee.

Ammattimainen ote lisääntynyt juniorikiekossa

Ville-Vesa Vainiola on Lukko-kasvattien tunnettua 1985 vuosikertaa. Raumalta nousi 2000-luvun alussa pinnalle useampikin saman ikäluokan pelimies. ”Vilsun” lisäksi mainittakoon liigajäillä meritoituneet puolustajat Otto Honkoheimo ja Markus Nordlund, sekä hyökkääjät Petri Lammassaari ja Marko Virtala.

Miten näet nykypäivän juniorivalmennuksen muuttuneen noista ajoista, kun Lukon ”kasivitoset” kasvoivat B-nuorista kohti miesten sarjoja?

- Onhan tässä otettu monin tavoin isoja askelia. Meidän aikana ei ollut päätoimisia ammattivalmentajia, eikä esimerkiksi näitä kaikkia fysiikka- ravinto- ja mentaalipuolen menetelmiä, joita seuralla on nykyään tarjota.

- Toki paljon perusasioita tehdään yhä samoin, kuin ennenkin. Tärkein juttu lähtee pelaajasta itsestään. Eli oma motivaatio, asenne ja tekemisen palo pitää olla kohdillaan, jos haluaa menestyä, Vainiola painottaa.

Tavoitteellinen ja kilpaurheiluun tähtäävä harrastus vaatii nuorelta myös ajankäytön tarkkaa suunnittelua.

- Itse kävin lukion läpi viimeisinä junnuvuosinani, eikä opiskelun tärkeyttä sovi tänä päivänäkään unohtaa. Aamujäät ja muut harjoitusajat pystytään kyllä sovittamaan yhteen koulujen lukujärjestysten kanssa.

Vainiola on vuonna 2019 päättyneen pelaajauransa jälkeen hankkinut Jääkiekkoliiton JVK-valmentajakoulutuksen. Jossain vaiheessa eteen tulee HVT, eli liiton huippuvalmentajatutkinnon suorittaminen.

- Tulevaan kauteen mahtuu myös maajoukkuetehtäviä, sillä olen mukana Suomen alle 17-vuotiaiden nuorten valmennusportaassa. Viime kaudella sain tuntumaa vastaavista hommista U16-nuorten kanssa.

Seurajoukkueen valmistautuminen kauteen 2023-24 alkoi noin kuukausi sitten. Kesäharjoitteluryhmien muodostaminen on kuitenkin poikennut hieman aiempien vuosien käytännöistä. Suorituskykyvalmentaja Harri Hakkaraisen laatimalla ohjeistuksella Lukon liigajoukkue, sekä U20-U16-ikäluokien pelaajat ovat treenanneet erilaisilla kombinaatioilla.

- Joukkueiden rosterit ovat jo hahmottumassa ja 16.6. asti on tarkoitus jatkaa jäätreeniä. Keskikesän viikot ovat perinteisesti omatoimisen harjoittelun aikaa. Heinäkuun lopulla palataan yhteen ja tehdään joitakin testejä. Elokuussa kalenteriin on merkitty muutama harjoitusottelu. Nämä valmistavat meitä sitten syyskuussa käynnistyvään U18 SM-alkusarjaan, Vainiola summaa.

(Otsikkokuva: Sami Kivistö)