Taitovalmentajat ovat keskeisessä osassa Suomi-kiekon kehitystyössä
SeuraJulkaistu: 01.02.2021 00.00

Taitovalmentajat ovat keskeisessä osassa Suomi-kiekon kehitystyössä

Vuonna 2012 Suomessa pelatut jääkiekon miesten MM-kisat eivät jääneet mieleen varsinaisesti Leijonien menestyskeväänä. Näistä kisoista kertyi kuitenkin paljon muuta hyvää, josta kotimainen kiekkoyhteisö saa nauttia vielä 2020-luvullekin tultaessa.

Jääkiekkoliitto nimittäin teki turnauksesta tuolloin vahvan taloudellisen tuloksen ja näillä resursseilla käynnistettiin vuotta myöhemin maanlaajuinen juniorijääkiekon kehitysprojekti, jonka keskiössä ovat seuroihin palkatut taitovalmenentajat.

Vuoden 2020 marraskuussa liittohallitukselta tuli jälleen odotettu päätös taitovalmennuksen rahoituksen jatkamisesta vuosille 2021-24. Keskeinen idea toiminnassa on se, että emoseurat voivat taitovalmentajiensa avulla edistää myös sateenvarjoseurojen junioripolkua viemällä tietotaitoa maakuntiin. Seurojen OTO-valmentajat sekä liiton päätoimiset aluevalmentajat ovat kiinteä osa tätä yhteistyöverkostoa. Toiminta kattaa yleisesti U10-U15 -ikäiluokkien pelaajat ja joukkueet.

Juniorilukon taitovalmentajana vuodesta 2013 alkaen toiminut Antti Saarinen kertoo viihtyvänsä erinomaisesti työssään.

-Lähes kahdeksan vuotta tässä on jo tehty hommia hyvässä seurassa. Meneillään oleva kausi tosin on ollut aiempiin nähden poikkeuksellinen, kun työtapoja on koronan vuoksi jouduttu sopeuttamaan, Saarinen sanoo.

Koulutustapahtumat ja mentorointi etäyhteyksillä

Vielä viime syksynä seurakäynnit Eurajoen Lätkän, Panelian Raikkaan ja säkyläläisen Lännen Kiekon harjoituksiin toteutuivat normaalisti, mutta joulukuusta asti vierailut ovat olleet kokonaan tauolla virusepidemian vuoksi. Lauttakylän Luja lukeutuu myös Lukon yhteistyötahoihin, tosin heidän kanssaan seurakontakit ovat olleet vähäisempiä muutenkin.

-Vaikka fyysisesti en ole viime aikoina päässyt toteuttamaan mentorointia OTO-valmentajien kanssa, on puhelinpalaverien ja videoyhteyksien avulla pystytty korvaamaan melko hyvin näitä tapaamisia, Saarinen kertoo.

Hänen kontollaan on Lukossa myös seuran U15- eli aiemmin C2-junioreina tunnetun ikäluokan luotsaaminen. Lisäksi taitovalmentajan toimenkuvaan kuuluu oman ammattitaidon jatkuva ylläpito Jääkiekkoliiton linjausten mukaisesti.

-Kokoonnumme kollegoiden kanssa säännöllisin väliajoin koulutustapahtumiin mm. Helsinkiin ja Vierumäen urheiluopistolle. Viime aikoina tietysti nämäkin jutut on korvattu etäyhteyksillä.

-Juuri äskettäin tammikuussa järjestettiin mielenkiintoinen webinaari, jossa luennoitsijana oli U20-maajoukkueen päävalmentaja Antti Pennanen. Saimme häneltä muun muassa tuoreen selvityksen vuodenvaihteessa pelatuista Nuorten MM-kisoista ja Leijona-polun tulevaisuuden näkymistä laajemminkin, Saarinen valaisee.

Liiton antamat suuntaviivat ohjaavat siis pitkälti lajin kehityskulkua Suomessa ja tässä taitovalmentajat ympäri maan ovat tärkeinä linkkeinä, kun strategiaa jalkautetaan ruohonjuuritasolle.

-Meillä Lukossa homma rullaa hyvin ja työnjako on selkeä. Minulla on kolme edellä mainittua sateenvarjoseuraa ns. siipieni suojassa. Sami Piilikangas puolestaan operoi tyttö- ja naiskiekon ohella Laitilan Jyskeen ja Uudenkaupungin Jääkotkien juniorien taitovalmentajana, Antti Saarinen summaa.