Pekka Rantanen on Lukon juniorivalmennuksen uranuurtaja
SeuraJulkaistu: 17.11.2020 00.00

Pekka Rantanen on Lukon juniorivalmennuksen uranuurtaja

Otsikossa mainittu nimi ei välttämättä kerro kovin paljon kaikille raumalaisille jääkiekon katsojille. Pitkäaikainen ja pyyteetön ahkera työ juniorivalmennuksen kehittäjänä tekee kuitenkin Pekka Rantasesta yhden merkittävimmistä taustavaikuttajista Lukon seurahistoriassa.

Rantanen on yksi viidestä henkilöstä, joka sai äskettäin nimensä Lukon kunnaigalleriana tunnettuun ”Timantteja, Tähdenlentoja ja Perinteitä” -teokseen Kivikylän Areenan edustalla.

83-vuotias pitkän valmentajauran tehnyt Rantanen ehti uurastaa yli 45 vuotta nuorten pelaajien kanssa luotsaten menestyksekkäästi useita Lukon juniorijoukkueita.

Pekka Rantasen intohimosta jääkiekkoa kohtaan kertoo paljon se, että vielä kaudella 2011–12, yli 70-vuotiaana, hän oli mukana Lukon juniorivalmennuksessa jakaen tietojaan aloitteleville raumalaiskiekkoilijoille. 1970-luvulla seuran B-juniorit ottivat Rantasen johdolla SM-mitalin viidellä peräkkäisellä kaudella.

Mitkä olivat mielestänne tuon ajan raumalaisen juniorituotannon vahvuudet ja menestyksen avaimet?

-Omat valmennusmetodini perustuivat siihen, että pelaajat sisäistävät oikean asenteen ja sitoutumisen merkityksen yhteisen päämäärän tavoittelussa. Kaukalossa ja itse peleissä yksi tärkeimmistä painopisteistä oli luisteluvoiman -ja nopeuden kehittäminen, Rantanen kertoo.

-Harjoituksia oli jo 60-70 -luvulla pari kolme kertaa viikossa. Tekojään ja hallin valmistumisen myötä olosuhteet parantuivat selvästi ja sekin vaikutti varmasti menestykseen Raumalla, hän tähdentää.

Rantasen valmennuksessa kouliintui monta aikansa huippupeluria. SM-liigan alkutaipaleelta mainittakoon mm. Erkka Westerlund, Jouni Peltonen, Erik Hämäläinen, Jouni Rinne, Matti Forss, Pekka Strander, Kari Kaupinsalo ja Harri Tuohimaa.

Hieman nuoremman polven Lukko-kasvateista Toni Porkka pääsi myös juniorina nauttimaan Rantasen valmennusopeista. Rauman Lukon 80-vuotisjuhlakirjassa ”Aika uusille sankareille” Porkka toteaa seuraavasti:

-Olen yksi onnekkaista, joka on saanut kokea Pekan valmennuksen ja intohimon nuorten kehittämiseen. Hienoa että oikeat ihmiset huomioidaan.

Tällä huomionosoituksella viitattiin Pekka Rantasen vuonna 2015 saamaan Jääkiekkoliiton elämäntyöpalkintoon, joka oli tuolloin ensimmäinen laatuaan. Entä millaisia ajatuksia nousi pintaan, kun saitte tiedon oman nimilaatan saamisesta Rauman jäähallin edustalle muiden seuralegendojen rinnalle?

-Se tuli minulla aivan puskista, samoin kuin liitolta saamani tunnustus. En nyt osaa tähän muuta sanoa kuin kiittää Lukkoa suuresti tästä hienosta eleestä, Rantanen kiteyttää.

Seuran juniorityön ja pelaajakehityksen hän näkee edelleen valoisana, mutta laakereille ei voi jäädä silti lepäämään.

-Meillä on jääaikoja hyvin tarjolla ja aloittelevien harrastajien maksuton kiekkokoulu on todella hieno juttu. Mutta omavaraisuusaste on pienen paikkakunnan seuralle iso haaste. Polun loppupäässä U18-U20 -ikäluokissa Rauman seudun omia nuoria soisin näkeväni hiukan enemmän, Rantanen sanoo.

Millaisia vinkkejä kokenut konkari haluaa antaa nykypäivän juniorivalmentajille?

-Takavuosina korostui enemmän lajitaidot, mutta nykyään kaikki lähtee ihmisten johtamisesta. Täytyy olla ensinnäkin sinut itsensä kanssa. Hyvä valmentaja ottaa huomioon kaikki yksilöinä, niin pelaajat kuin toimihenkilötkin. Tälle pohjalle rakentuu joukkueen toimiva ilmapiiri, Rantanen summaa.

Rauman Lukko ry onnittelee pitkänlinjan valmentajaansa ja kiittää tästä haastattelusta!