Juniorit kysyvät, liigapelaajat vastaavat!
SeuraJulkaistu: 20.12.2017 00.00

Juniorit kysyvät, liigapelaajat vastaavat!

Tälle palstalle kootaan viikoittain kysymyksiä, joita junioripelaajat esittävät esikuvilleen. Oman kysymyksesi liigapelaajalle voit lähettää osoitteeseen tiedotus(a)raumanlukko.fi.

Jyri Marttinen, mikä on parasta pudotuspeleissä?

- Playoffseissa parasta on se mahdollisuus menestyä ja voittaa jotain isoa. Sen eteen on tehty koko kausi töitä. Tarkemmin ottaen sen eteen on tehty vuosien työ, ja se huipentuu aina näihin hetkiin. Runkosarja on osa matkaa ja playoffseissa alkaa kausi tietyllä tapaa alusta.

- Muistan kuinka jo pienenä poikana syksyn, talven ja kevään pelit erosivat toisistaan. Oli mukava mennä pelaamaan ulos kiekkoa silloin, kun oli pimeää, satoi lunta ja pääsi pelaamaan ulkostadionin valoissa. Keväällä taas oli aina oma tunnelmansa, kun aurinko alkoi paistaa, oli tyyni keli ja lämpötilat nousivat. Ne olivat sellaisia pihapelien pudotuspelejä. Sieltä se on lähtenyt, ja se on tuonut tähän pisteeseen.


===========================================

Arttu Ilomäki, onko aloittaminen vaikeaa?

- Onhan siinä aina omat haasteensa. Paljon riippuu siitä, että kuka on vastassa ja miten se toinen aloittaa. On monta erilaista tyyliä, toiset aloittavat kämmeneltä ja toiset rystyltä. Toiset ovat rightin ja toiset leftin pelaajia, silläkin on oma vaikutuksensa.

- Aloituksissa jokainen pyrkii voittamaan mailalla punaisen pisteen keskikohdan, johon tuomari pudottaa kiekon. Siinä voi esimerkiksi yrittää blokata vastustajan mailaa. Aloittamisessa on paljon haastetta, mutta kun niissä onnistuu, niin se on hienoa.

- Parasta harjoitusta aloittamiseen on tehdä paljon toistoja, eli aloittaa toisten pelaajien kanssa. Harjoitteissa voi pyytää pelikaveria aloittamaan välillä kämmeneltä ja välillä rystyltä. Sitä kautta löytää itselleen sen parhaiten sopivan aloitustyylin.


================================================

Chris VandeVelde, olet ollut Lukolle hyvä vahvistus, mikä on hyvän pelivireesi salaisuus?

- Kaikkihan lähtee kovasta työstä ja ahkerasta harjoittelusta. Myös kokemus auttaa paljon jos mietitään vaikka peleihin valmistautumista. Lisäksi olen saanut pelata täällä hyvien ketjukavereiden kanssa.

- Itse peli on Suomessa totta kai hieman erilaista kuin NHL:ssä, johtuen kaukalon koosta, mutta kyse on kuitenkin samasta lajista. Peli on molemmissa liigoissa fyysistä, ja viihdyn sen kaltaisissa tilanteissa, joissa pelataan hyvää ja siistiä kontaktikiekkoa.

===============================================

Ville Vahalahti, olet pelannut urallasi paljon kultakypärä päässä. Onko erilaista olla kentällä, kun on kultainen kypärä?

- Ei sitä pelatessa ehdi miettimään, mutta on siinä muutamia eroja. Eniten se ehkä eroaa sillä tavalla, että vastustaja tietää aina, missä toisen joukkueen paras pistemies milloinkin on. Kultakypärä saatetaan ottaa hieman tarkemmin kiinni kentällä ja antaa toisinaan laitojen vieressä myös hieman kovempaa kontaktia.

==============================================

Toni Koivisto, olet nopea luistelija, voiko nopeutta harjoitella?

- Totta kai sitä voi harjoitella. Luistelussa kaikki lähtee voimasta, lisäksi pitää olla terävyyttä. Niitä molempia pystyy harjoittamaan esimerkiksi kesällä yleisurheilukentällä.

- Toisille nopeus tulee luonnostaan, mutta kyllä sitä siitä huolimatta täytyy treenata. Harjoitteina hyviä ovat tikapuut, sillä ne tarjoavat hyvän alustan terävyyden kehittämiseen. Toistuvat lyhyet spurtit ja pieni kisailu joukkueharjoituksissa muiden kanssa tuovat ahkeran harjoittelun myötä lisää vauhtia.


==================================================

Janne Niskala, mitkä ovat mielestäsi kapteenin tärkeimmät ominaisuudet?

- Mielestäni tärkein asia on se, että on aina oma itsensä ja antaa itsestään sen, mikä tulee luonnostaan. On tärkeää pyrkiä näyttämään esimerkkiä ja kannustamaan muita niin jäällä kuin sen ulkopuolellakin. Myös rehellisyys ja avoimuus ovat sellaisia ominaisuuksia, joita ihan jokaisesta pelaajasta olisi hyvä löytyä.

- Olen nähnyt urallani kapteeneina paljon hyvällä tavalla erilaisia persoonia. Toiset ovat olleet hiljaisempia ja toiset äänekkäämpiä. Olen pyrkinyt ammentamaan jokaiselta jotakin. Jos joku yksittäinen pelaaja pitää nostaa hyvänä kapteenina esiin, niin se on maajoukkueessa kapteenina toiminut Mikko Koivu.

.

==============================================

Sebastian Ylönen, ketkä ovat esikuviasi maalivahtina?

- Ensimmäinen esikuvani oli isäni Petri Ylönen, joka on suomalaislähtöinen ja pelannut muun muassa Ranskan maajoukkueen maalilla. Seuraan paljon myös NHL-maalivahteja. Pidän esimerkiksi Henrik Lundqvistin ja Carey Pricen pelityyleistä, ja siitä kuinka paljon he haluavat voittaa. Heiltä olen yrittänyt poimia juttuja omaan torjuntatyöskentelyyni.

- Myös ranskalainen Stanley Cup -voittaja Christobal Huet on ollut tärkeässä roolissa. Olen päässyt pelaamaan hänen kanssaan Ranskan maajoukkueessa. Hän on mukava mies, ja kova harjoittelemaan. Arvostan häntä todella paljon. Hän on aina valmis antamaan vinkkejä nuoremmille maalivahdeille.


===========================================

Roni Sevänen, mitä kasvattajaseurasi Panelian Raikas merkitsee sinulle?

- Panelian Raikas on erittäin tärkeä osa minun uraani. Kasvattajaseura mahdollisti uran alkuvaiheessa ne ensimmäiset askeleet tarjoamalla mahdollisuuden päästä mukaan tähän lajiin. Ilman kasvattajaseuraani en olisi nyt tässä.

- Käyn toisinaan kesäjäillä Paneliassa. Siellä on aina ollut puitteet kunnossa ja junnuista lähtien olen päässyt nauttimaan osaavasta valmennuksesta. Voisi sanoa, että Panelian Raikkaalla on aina paikka minun sydämessäni.


================================================

Kaapo Kähkönen, miltä tuntui tehdä ensimmäinen maali maalivahtina?

- Maalintekeminen maalivahtina on melko harvinaista, joten kyllähän siitä tuli, ja tulee joka kerta todella hyvä fiilis. Varsinkin viime elokuun Pitsiturnauksessa tekemäni maali oli hieno kokemus, kun pelasimme aamupeliä, tupa oli täynnä ja sain tehtyä maalin juuri Porin Ässien verkkoon.

- Yritän maalintekoa aina, kun tulee paikka. Tosin täytyy muistaa, että niitä paikkoja tulee aika harvoin eikä maalia saa koskaan lähteä yrittämään niin, että riskeeraisi sillä joukkueen voiton. Yhden maalin johtoasemassa en lähde edes yrittämään, ellei sitten ole sellainen niin sanottu 100%:sti varma paikka. Maalivahdin tekemä maali ei ole koskaan sen arvoinen, että joukkueen voitto kariutuisi siihen.


====================================

Simo-Pekka Riikola, minkälaista on pelata omaa veljeään vastaan? (Veli Juuso Riikola pelaa KalPassa.)

- Ei sitä kentällä ollessa ajattele, vaan velipoika on vastustaja siinä missä muutkin. Onhan se silti hienoa pelata vastakkain, vaikka tässä on vuosien aikana ehditty pelaamaan useamman kerran eri puolilla. Siinä on joka kerta kuitenkin sellainen pieni lisälataus, sillä onhan se sellaista herkkua, jota ei moni pääse kokemaan.

- Vanhemmat joutuvat kannustamaan molempia joukkueita. Katsomossa toisella on Lukko-pipo ja toisella KalPa-pipo. Onhan se heillekin erikoislaatuinen peli, ja äiti jännittää niitä hirveästi.


=====================================

Teemu Ramstedt, mikä on paras muisto uraltasi tähän mennessä?

- Niitä on aika monta. Yksittäisenä hetkenä nousee mieleen ensimmäinen Talviklassikko vuonna 2011, kun pelasimme HIFK:n kanssa Jokereita vastaan täydellä Olympiastadionilla 36 000 ihmisen edessä. Myös sen kauden Suomen mestaruus on hieno muisto. Samoin kuin kevään 2016 finaalisarja Tapparaa vastaan, vaikka silloin ei voittoa tullutkaan. Se oli kuitenkin monella tavalla ikimuistoinen kausi. Ja tietenkin ensimmäinen KHL-peli SKA:n paidassa on jäänyt vahvasti mieleen.


==================================

Rony Ahonen, miksi pelaat numerolla 18?

- Olen pelannut monella eri numerolla. Juniorivuosina minulla oli numero 26 ja jouduin luopumaan siitä silloin, kun pääsin HIFK:n edustusjoukkueeseen, sillä se kuului Toni Söderholmille. Sain sitten numeroksi 28 ja se oli käytössä aika pitkään. SaiPassa pelasin numerolla 14 ja siirtyessäni Lukkoon myös Sami Lähteenmäki halusi sen pelinumeron, joten otin käyttööni numeron 18. On hyvä muistaa, että numero ei ole koskaan se isoin juttu, vaan se mikä on siinä paidan etupuolella.


==================================

Heikki Liedes, miksi käytät valkoista erkkaa mailasi lavassa?

- Valkoinen vain yksinkertaisesti näyttää paremmalta. Olen joskus käyttänyt myös mustaa, mutta vedän lapaani mieluummin valkoista. Joskus jos peli ei kulje, niin saatan vaihtaa väriä. Ne ovat sellaisia taikauskojuttuja.