Liigassa viheltävä Niko Jusi jatkaa hienoa raumalaista tuomariperinnettä
SeuraJulkaistu: 20.10.2021 12.06

Liigassa viheltävä Niko Jusi jatkaa hienoa raumalaista tuomariperinnettä

Aiemmassa jääkiekkotuomarointia käsittelevässä jutussa haastattelimme Rauman erotuomarikerhon puheenjohtaja Niko Rautavuorta. Jutussa hän kertoi kattavasti 70-vuotisjuhliaan viettävästä kerhosta ja miten toimintaan voi päästä mukaan.

Seuraavaksi tutustumme entiseen pelaajaan, joka nuorehkosta iästään huolimatta on edennyt jo pitkälle omalla tuomaripolullaan. Hänen nimensä on Niko Jusi. Haastattelun alustukseksi on kuitenkin paikallaan vielä lyhyt katsaus tuomarikerhon kunniakkaisiin perinteisiin.

Tunnetuin, arvostetuin ja legendaarisin raumalainen raitapaita kautta aikojen on todennäköisesti päätuomari Seppo Mäkelä. Värikäs persoona, jonka jämäkkä auktoriteetti ja tuima katse ei jättänyt ketään kylmäksi. Hänen ohellaan myös raumalaistuomarit Janne Rautavuori ja Reijo Ringbom olivat aikanaan SM-Liigan ehdotonta eliittiä. Maaottelukomennuksiakin näille herroille kertyi vuosien saatossa useita.

Nykytuomareista paikallisväriä Liigassa edustaa 25-vuotias linjatuomari Niko Jusi. Kuluva kausi on miehelle viides tässä tehtävässä. Jusi kiekkoili nuorempana Lukon junioreissa puolustajana voittaen mm. B2-ikäluokan (U17) SM-hopeaa. Aikuisten tasolla kokemusta kertyi parin kauden ajan 2. divisioonassa Eurajoen Lätkässä.

Milloin ja miksi päätit panostaa tosissasi tuomarin uraan pelaamisen sijaan?

- Jo Lukossa aikanaan meitä houkuteltiin tuomarikurssille. Alkuun ajatuksena oli käydä silloin tällöin viheltämässä peli jos toinenkin ja ansaita hieman taskurahaa. Ura otti kuitenkin aika nopeasti tuulta alleen ja syttyi kipinä, että olisiko tämä se homma, jossa voisi edetä korkeammalle tasolle, kun pelaamalla sitä mahdollisuutta ei tullut, Jusi kertaa tuomaripolkunsa alkutaipaletta.

Eurajoella kiekkoillessaan hän kävi tuomitsemassa samalla A-nuorten SM-sarjaa. Puolustajan omat divaripelit jatkuivat vielä armeijan suorittamisen ohessa, mutta samoihin aikoihin tuli käsky siirtyä Mestikseen viheltämään.

- Tämän jälkeen pelaaminen jäi kokonaan pois. Seuraavalla kaudella ollessani 20-vuotias nousin jo Liigaan try-outille ja sillä tiellä ollaan edelleen, Jusi kertoo.

Tätä juttua tehdessä (vko 38/21) miehen tilille oli kertynyt 154 vihellettyä liigaottelua.

Jääkiekkotuomarina Etelä-Afrikassa

Kotimaan kentillä voi varmasti kouliintua päteväksi tuomariksi, mutta kansainvälisiin peleihin ja turnauksiin ei kaikille tule kutsuja edes koko uran aikana. Jusi on kokenut jo tämänkin puolen, ja vieläpä melko eksoottisesta näkökulmasta. Hän kävi nimittäin huhtikuussa 2019 Etelä-Afrikan Kapkaupungissa tuomitsemassa U18 MM-kisojen 3.divisioonan otteluita.

- Se oli kaikkinensa hieno kokemus! Vuonna 2020 piti olla myös turnaus, johon minun oli määrä osallistua, mutta se peruttiin silloin alkaneen viruspandemian takia. Tämän jälkeen turnauksia ei ole ollut.

- Olen lisäksi ollut kolme kertaa EHT-turnauksessa ja kahtena kautena mukana CHL:ssä. Nyt odotellaan jatkuuko kansainvälinen ura jollakin turnauksella mahdollisesti ensi vuonna.

Urakehityksesi tuomarina on tosiaan ollut nopeaa. Tullaanko linjatuomari Jusi näkemään joskus vielä päätuomarina maamme pääsarjassa?

- Seuraava iso tavoite on olla mukana Liigan finaaleissa ja viheltää kauden viimeinen ottelu. Toivon mukaan minut nähdään joskus myös päätuomarina, mutta sen aika ei ole vielä. Nyt panostetaan täysillä linjatuomarin hommiin.

Kunnianhimo ja määrätietoinen tekeminen näkyy raamikkaan raumalaislinjurin otteista. On hyvin mahdollista, että Seppo Mäkelälle saadaan vielä mitat täyttävä manttelinperijä.

- Sitten kun on kertynyt kokemusta ja pelejä lisää, niin katsotaan uudelleen miten ja milloin siirtyminen voisi olla ajankohtaista, mutta nyt sen aika ei ole vielä lähellä, Jusi summaa.

Linjatuomari Jusi valppaana Satakunnan derbyssä (Kuvat: Elmeri Elo)