Teppo Rastion muistonäyttely kesäksi Rauman Kauppatorin kulmalle
SeuraJulkaistu: 16.05.2024 10.00

Teppo Rastion muistonäyttely kesäksi Rauman Kauppatorin kulmalle

Rauman Kauppatorin kulmalle avataan kesäkaudeksi Lukko-legenda Teppo Rastion muistonäyttely. Kyse on liiketilasta, jossa viimeksi toimi Sport-Asu.

- Lukko-säätiö otti Raumalaiskiekkoilun Tuelta vastuulleen jäähallin perinnetilan kehittämisen. Kun odotamme mahdollista halliremonttia, ei suuria muutoksia haluttu alkaa tekemään Äijänsuolla juuri nyt. Syntyi idea järjestää Rastion muistonäyttelyä muualla, kesäaikana paremmin saavutettavissa olevassa paikassa. Sain tehtäväksi vuokrata tyhjän liiketilan keskustasta. Oikein hyvä löytyi Kuninkaankadulta, taustoittaa Lukko-säätiön puheenjohtaja Vesa Heino.

Hänen mukaansa Rastio-näyttely on pilotti. Ajatus on tuoda raumalaista jääkiekkoperinnettä esille jatkossakin eri tavoin.

Heino korostaa, että säätiön vetovastuusta huolimatta näyttely on koko Lukko-perheen projekti. Mukana ovat myös Raumalaiskiekkoilun Tuki, Lukko ry ja Lukko oy.

- Junnuja tulee päivystämään näyttelyssä, mikä osaltaan auttaa siirtämään perinnettä nuorille polville. Veteraanikiekkoilijat ovat myös lupautuneet paikan päälle kertomaan millaista jääkiekko oli takavuosina, kertoi Heino.

Näyttelyssä esitellään Rastion elämäntyötä esineiden, kuvien ja filmien avulla. Näyttelyyn tulee kuvausseinä, jossa voi ikuistaa itsensä tai kaverinsa Lukon vuoden 1963 mestarijoukkueen osana.

Heino kiittää kaupungin kulttuuritoimea hyvästä yhteistyöstä näyttelyn kokoamisessa.

- Ison kiitoksen ansaitsee myös työryhmä eli Iiro Sillanpää, Matti Saurio, Hannu Siivonen, Jorma Vehmanen, Simo Vidqvist ja Ari Rantanen.

Näyttely aukeaa torstaina 6.6. klo 10:00-16:00 ja viimeinen näyttelypäivä on lauantaina 17.8. 10:00 – 16:00.

  • Kesäkuun aukioloajat: to-la 10:00 – 16:00
  • Poikkeukset: Juhannusaatto 21.6. ja juhannuspäivä 22.6. suljettu
  • Heinäkuun aukioloajat: to-la 10:00 – 16:00
  • Poikkeukset: Mustanpitsin Yö 26.7. klo 10:00 – 19:00
  • Elokuun aukioloajat: to-la klo 10:00 – 19:00
  • Poikkeukset: Viimeinen aukiolopäivä la 17.8. klo 10:00 – 16:00

Teppo Rastio (1934–2023) oli ensimmäinen raumalainen jääkiekkotähti. Hän pelasi pääsarjassa 1950–1971. Rastio voitti kolme suomenmestaruutta ja hänet valittiin SM-sarjan parhaaksi pelaajaksi. Lukko on jäädyttänyt Rastion pelinumeron 4.

Maajoukkueessa Rastio kävi kahdeksat arvokisat. Hän oli Leijonien kapteenina voittamassa ensimmäistä arvokisamitalia, EM-hopeaa. Rastio on aateloitu Suomen jääkiekkoleijonaksi.

Jalkapalloa Rastio pelasi SM-sarjassa ja A-maajoukkueessa. Suomea hän edusti myös maahockeyssa.

Päivätyönsä Rastio teki rakennusmestarina. Hän toimi pitkään myös läänin rakennustarkastajana. Näissä rooleissa Rastiolla oli suuri merkitys Rauman liikuntaolosuhteiden kehittämisessä. Äijänsuon tekojää, jäähalli ja jalkapallohalli olivat kaikki lajissaan kolmansia koko Suomessa.

Lisätiedot: Vesa Heino, 044 350 2584