Sami Torkki ja Juha Järvenpää tuovat liigakokemusta U16 SM-joukkueen penkin taakse
SeuraJulkaistu: 14.08.2023 14.00

Sami Torkki ja Juha Järvenpää tuovat liigakokemusta U16 SM-joukkueen penkin taakse

Rauman Lukon jääkiekkojuniorien valmennusryhmät kauden 2023-2024 kilpajoukkueisiin julkistettiin viime huhtikuun alussa. Yksi paikka jäi tuolloin vielä tyhjäksi, mutta nyt tämä U16 SM-joukkueen apuvalmentajan pesti on täytetty.

Heinäkuun lopussa saatiin mukaan mielenkiintoinen nimi, kun räväkkänä liigahyökkääjänä aikoinaan tunnettu Sami Torkki, 44, teki paluun kasvattajaseuraansa lähes 18 vuoden tauon jälkeen.

- Joukkueen huoltaja Rami Sarasmäki on tuttu kaveri jo omilta nuoruusvuosiltani ja hän sitä tuossa juhannuksen tienoilla kyseli, että kiinnostaisiko tämmöinen homma. Junioriurheilujohtaja Timo Elon kanssa tovi asiasta palaveerattiin, joten tässä sitä nyt ollaan. Parisen viikkoa on jäitä takana ja hyvältä tuntuu, Torkki kertoo.

Huhtikuun valmentajatiedotteessa mainituista toimihenkilöistä yhtä lukuunottamatta kaikki olivat raumalaisseuran palveluksessa myös menneellä kaudella. Uutena mukaan tuli porilainen entinen liigamaalivahti Juha Järvenpää, 34. Hän osoitti keväällä kiinnostuksena Lukon junioripuolen tehtääviin ja näin mies ryhtyi luotsaamaan U16-ikäluokan maalivahteja vastuuvalmentaja Paavo Nurmen johtamassa SM-joukkueessa.

- Olin kuullut paljon postiivista Lukon toiminnasta mm. Vehmasen Iirolta. Hänkin on porilaistaustaisia ja tehnyt hyvää duunia nuorten valmennuspuolella. Tuttuja miehiä ovat myös Lukossa vaikuttavat muut mv-valmentajat, Atte Engren (U18 SM) ja Roope Urpolahti (U20).

Vastapainoa autokauppiaan arkityöhön

Pelaajauransa Järvenpää paketoi kolme vuotta sitten koronakeväänä 2020. Torkki puolestan löi hokkarit naulaan jo kauden 2008-09 päätteeksi. Kumpikin herroista oli siis kolmissakymmenissä, kun ammattikiekkoilijan hommat loppuivat.

Torkin palkintokaapista löytyy Elitserienin hopeamitali Linköpingin riveissä 2007. Uransa jälkeen mies asui ja työskenteli pitkään länsinaapurissa, mutta elämäntilanteen muutokset toivat hiljakkoin takaisin Suomeen ja Raumalle.

- Oman pojan ollessa pieni, olin hänen joukkueessaan koutsina Ruotsissa ja suoritin siellä junnuvalmennuksen peruskurssin. Katsotaan, jos jatkossa jäisi aikaa hankkia lisäkoulutusta täällä kotimaassa, Torkki sanoo.

Entä minkälainen on työnjako vaihtopenkin takana vastuuvalmentaja Nurmella ja apuvalmentaja Torkilla?

- Se hahmottuu tässä sitten, kun kausi lähtee rullaamaan ja sarjapelit käynnistyvät. Harjoituksissa olen Paavon tukena jäällä antamassa omia näkemyksiä, sekä vinkkejä pojille treenaamiseen.

Torkki on päivätyössään autokauppiaana Raumalla. Millaista vastapainoa jäähallielämä tarjoaa, ja paljonko aikaa valmentamiseen arviolta kuluu?

- Kyllä ne illat ja viikonloput varmaan pitkälti hallilla menee. Tämä on nimenomaan hyvää vaihtelua muuhun arkeen. Onneksi myös työnantaja on luvannut joustaa tarvittaessa, jotta säilyy tasapaino ajankäytön suhteen, Torkki toteaa.

Lukon maineikas maalivahtiperinne tunnetaan

Juha Järvenpää juhli kymmenen vuotta sitten keväällä Ässissä patapaitojen sensaatiomaista Suomen mestaruutta. Hänellä oli lähinnä kakkosmaalivahdin rooli, kun raumalaisille tuttu Antti Raanta loisti ykkösenä. Järvenpää ehti edustaa Liigassa tämän jälkeen myös Ilvestä ja KooKoota.

- Kipinä jääkiekkoon meinasi lopettamisen jälkeen jo hiipua lähes kokonaan. Uusia haasteita löytyi mm. riistanvartijan koulutuksesta, jonka viimeistely on vielä hiukan kesken. Halu kiekkovalmennukseen pysyi kuitenkin taustalla ja vedin jonkin aikaa Ässissä U12-U15 -veskarijäitä. Olen suorittanut myös liiton järjestämän MVK-tutkinnon.

- Työ Lukko-junnujen kanssa on minulle on uusi aluevaltaus, mutta koti pysyy Porissa. Tarkoitus on tehdä edelleen Yle Puheen radiokanavalle liigapeliselostuksia. Lisäksi jatkan Porin Ravien kilpailupäällikkönä, Järvenpää taustoittaa monipuolisia työkuvioitaan.

Hänellä on näkemys Rauman Lukosta vahvan maalivahtiperinteen seurana. Edellä mainittujen valmentajakollegoiden lisäksi esiin nousee pitkän linjan ammattilainen, nykyään TPS:ssa vaikuttava Ari Moisanen.

- Ne perusrakenteet ja -taidot, mitä Lukossa on aina maalivahdeille iskostettu, näkyvät kautta linjan. Tällä tiellä on hyvä jatkaa. Haluan kuitenkin korostaa, että kukaan valmentaja yksin ei tee kenestäkään valmista torjujaa. Se on viime kädessä nuoresta itsestään kiinni, miten pitkälle hän haluaa urallaan edetä, Järvenpää alleviivaa.

Loppuun pitää vielä kysyä perinteisestä Pori-Rauma -asetelmasta. Miten Lukko-logoon reagoidaan karhukaupungissa jäähallin ulkopuolella ja onko tullut niin sanotusti kuittailua?

- Huomasin tässä eräänä iltana kauppareissulla, että seura-asu oli päällä ja sinikeltaiset lehväkset näkyvillä. Eipä tullut onneksi kukaan riitaa haastamaan tai uhittelemaan, joten kyllä näissä vetimissä kelpaa täällä liikkua, Järvenpää naurahtaa.