Toni Koiviston viesti junioreille: ”Muistakaa liikunnan ilo ja pelaamisen riemu”
SeuraJulkaistu: 26.01.2022 14.50

Toni Koiviston viesti junioreille: ”Muistakaa liikunnan ilo ja pelaamisen riemu”

Esikuvat ovat tärkeitä lapsille ja nuorille, niin harrastuksissa kuin elämässä yleensäkin. Urheiluseuratoiminnassa tämä asia konkretisoituu selkeästi. Jääkiekossakin juniorit nimeävät usein idoleikseen juuri oman seuran edustusjoukkueen pelaajia.

Rauman Lukon 85-vuotisessa historiassa hyviä esikuvia on riittänyt monen sukupolven ajan ja uusia innoittajia tulee varmasti jatkossakin. Yksi hieno tarina huipentui 2021 keväällä, kun konkarihyökkääjä Toni Koivisto päätti pitkän pelaajauransa Suomen mestaruuteen hänelle rakkaassa sinikeltaisessa paidassa.

Kysellään nyt lähes tuhannen pääsarjaottelun mieheltä, miten ensimmäinen talvi pariinkymmeneen vuoteen on sujunut ilman ammattilaiskiekkoilijan kiireitä.

- Kiitos kysymästä, arki rullaa nykyään ihan mukavasti. Perheelle on jäänyt enemmän aikaa, kuin peliuran tiimellyksessä ja kuntoa olen pitänyt yllä mm. Lähdepellon laduilla hiihtäen, Koivisto sanoo.

- Lisäksi minulle tärkeä metsästysharrastus on tullut jälleen mukaan kuvioihin. Tässä juuri parhaillaan ajelen mökillemme Ylitorniolle. Sieltä löytyy hyviä ja tuttuja metsästysmaastoja, mies juttelee auton ratista matkalla kohti pohjoista.

Kiekkohommiin on siis tullut etäisyyttä, mutta kokonaan hän ei ole jäähallielämää unohtanut.

- Nuorempi poika Oliver pelaa Lukon U13-junnuissa ja olen mukana heidän joukkueensa valmennustiimissä. Sitä kautta pääsee vielä aistimaan aitoa pukukoppitunnelmaa. Se on oikeastaan ainut asia, jota on pelivuosista jäänyt kaipaamaan. Pojistani vanhempi, Eemil pelaa maalivahtina Lukon U15-joukkueessa, Koivisto kertoo perheen kuulumisia.

Mukavaa vaihtelua on tuonut myös kommentaattorin rooli Radio Ramonan kiekkolähetyksissä selostaja Risto Leinon rinnalla.

- Joo, ”Ripa” tosiaan kysyi viime kesänä halukkuuttani lähteä silloin tällöin radioaalloille kommentoimaan ja hieno kokemushan se on ollut. Harmi vaan, kun yleisöä ei taaskaan koronan vuoksi ole viime aikoina päästetty hallin lehtereille, ”Tonto” sanoo.

Pasit Määttänen ja Saarela tienviitoittajina

Koivisto ei enää itse haikaile takaisin kilpakentille, mutta on mielissään, jos hänen aktiiviuransa on innostanut uusia ikäluokkia jääkiekon pariin laajemminkin.

- Samaistumisen kohteita ja esikuvia tarvitaan, näinhän sen on aina ollut. Ja tietenkin tuntuu hyvältä, jos olen omalla tavallani saanut tartutettua kiinnostuksen lajin harrastamiseen.

- Uran aikana pyrin jo antamaan ajastani jonkin verran juniorityölle toimimalla mm. Lukon Special Hockey -joukkueen kummipelaajana. Tällä kaudella olen vieraillut pariin otteeseen Easy Hockey -harrastekiekon treeneissä tsemppaamassa nuoria, Koivisto kertoo.

Kevään 2021 tapahtumat muistetaan Raumalla vielä pitään

Hän itse oli teini-ikäinen C-juniori 90-luvun lopulla muuttaessaan kaukaa Ylitorniolta Raumalle kiekkoilemaan. Ketkä olivat omia esikuviasi ja idoleitasi aivan uran alkuaikoina?

- Kyllä kai ne Teemu Selänne ja Saku Koivu olivat tuohon aikaan kovimpia kansainvälisiä suomalaistähtiä. Oman uran varhaisilta vuosilta nostaisin esille sellaiset nimet, kuin Pasi Määttänen ja Pasi Saarela. Määttäsen kanssa pelasin aikoinaan Ilveksessä ja Saarelan ”Pahi” oli suunnannäyttäjä Lukko-vuosien ensimetreillä, Koivisto muistelee.

Uusiin haasteisiin kiekkouran jälkeen

Usein kuulee sanottavan, että kevät on jääkiekkoilijan parasta aikaa. Runkosarjan loppu häämöttää ja pudotuspelit kruunaavat kauden. Valitettavasti kiekkoyhteisö joutuu edelleen tasapainoilemaan koronaviruksen aiheuttaman epävarmuuden kanssa. Nähtäväksi jää, minkälainen huipennus tänä vuonna saadaan.

Toni Koivistolle lähestyvä liigakevät ei aiheuta enää sen kummempia väristyksiä ja sivustaseuraajan rooli tuntuu luotetavalta. Nuorten harrastusmahdollisuuksista on kuitenkin kannettu huolta korona-ajan keskellä ja Koivistoillakin toivotaan, että keskeytyksiä juniorijoukkueiden toimintaan ei tulisi.

- Onhan tämä ollut haastavaa ja vaikeaakin monelta osin. Tärkeää on silti, että liikunnan ilo säilyisi, eikä pelaamisen riemu unohtuisi. Monipuolinen harrastaminen on tärkeää ja ulkonakin löytyy kavereiden kanssa monenlaista tekemistä.

- Lähdepellon uutta tekojäätä kannattaa ehdottomasti hyödyntää ja hyvin se näyttää vetävän väkeä, kun siitä vierestä juuri hiljattain hiihtolenkille lähdin, Koivisto toteaa.

Lopuksi pitää vielä udella, onko miehellä pidemmän tähtäimen suunnitelmia, jotka mahdollisesti liittyvät jääkiekkoon.

- Ammatillisessa mielessä sellaisia ei ole. Työelämän suuntaan joitakin viritelmiä on jo olemassa, mutta ne ovat toiselta alalta. Sen tarkemmin en voi asiaa vielä tässä vaiheessa avata. Kiekkohommat pysyvät toki jossain määrin mukana, mutta puhtaasti harrastuspohjalta, Koivisto päättää.

Toni Koivisto poistui näyttömöltä kultamitali kaulassa (Kuvat: Elmeri Elo)