Lukon junioriurheilujohtaja luottavaisena kohti uutta vuotta
SeuraJulkaistu: 16.12.2021 11.10

Lukon junioriurheilujohtaja luottavaisena kohti uutta vuotta

Joulu lähestyy ja kohta on aika hengähtää hetkeksi, mutta sitä ennen muistellaan vielä hieman kulunutta vuotta. Kausi 2020-2021 oli huikea menestystarina raumalaiselle jääkiekolle. Lukko voitti keväällä reilun kuukauden sisään ensin U20-nuorten Suomen mestaruuden ja sen perään miesten liigamestaruuden.

Koronapandemian varjostama kausi päättyi toukokuussa juhlahumuun, jota kaupungissa oli odotettu vuosikymmenten ajan. Kanada-maljan nostelun jälkeen palattiin loppukesällä takaisin arkisen aherruksen pariin ja käynnistämään uutta sesonkia. Nyt kuluva kausikin on jo ennättänyt puoliväliinsä, joten summataan mennyttä syksyä junioriurheilujohtaja Timo Elon kanssa.

Miten luonnehtisit Lukon nuorten kilpajoukkueiden näkymiä ja mitkä ovat asetelmat joulutauolle mentäessä?

- U20 selvitti tiensä SM-alkusarjasta ylempään jatkosarjaan, mikä on hieno suoritus. Etenkin kun huomioidaan lähtökohdat, missä kesän jälkeen oltiin. Vastuuvalmentaja Mikael Kotkaniemen pitkä sairausloma heti sarjan alkumetreillä toi omat haasteensa. Vetovastuun ottanut Jarno Mensonen ja muu valmennustiimi onnistuivat tässä tilanteessa erinomaisesti, Elo kiittelee.

- Pelaajaliikenne U20-nuorten ja liigajoukkueen välillä on ollut melko vilkasta. Edustuksessa oli loukkaantumisia ja koronahuolia, mutta meidän nuorista löytyi monta hyvää paikkaajaa ja he täyttivät omat ruutunsa mainiosti niin Liigassa kuin CHL-peleissäkin, Elo sanoo.

Lukon U18 SM-joukkueen vastuuvalmentaja Toni Nenonen toivoi huhtikuussa jatkosopimuksen tehtyään, että ikäluokan sarjatoiminta saataisiin tällä kaudella vietyä kunnialla loppuun asti. Kahtena edellisenä keväänä mitalisijat kun jäivät koronarajoitusten vuoksi kokonaan ratkomatta.

Tällä hetkellä joukkue porskuttaa ylemmän jatkosarjan tasaisessa keskikastissa noin kahden pisteen ottelukeskiarvolla. Timo Elo uskoo Nenosen suojattien menestysmahdollisuuksiin.

- Kovatasoinen sarja on kyseessä ja moni pelaaja on mennyt yksilönä selvästi eteenpäin. En näe mitään syytä, etteikö heillä olisi vahva kevätkausi edessä, jos vain saavat pelata sarjan loppuun asti.

- U18 riveistä on myös otettu poikia mukaan U20-joukkueeseen, kun pelaajaliikennettä on ollut suuntaan ja toiseen. Tämä systeemi on toiminut meillä hyvin, Elo kertoo.

Lukko U18 SM on kolmatta kautta valmentaja Toni Nenosen komennossa (Kuva: Sami Kivistö)

Lukko-nuorten kilpajoukkueet, aiemmin A-, B-ja C-junioreina tunnetut ikäluokat, pelaavat siis kaikki kuluvan kauden loppuun ylemmissä jatkosarjoissa. Viimeisimpänä paikan varmisti U16 SM-joukkue. Karsintasarjassa pirteästi esiintynyttä ryhmää luotsaa uutena valmentaja seurassa keväällä aloittanut Paavo Nurmi.

- U16-joukkueessa on paljon potentiaalia. Ilahduttavaa oli myös Pohjola-leirikartoituksiin ja varsinaiselle leirille valittujen 2006-syntyneiden lukkolaisten osanotto.

- Se on tietenkin mille tahansa seuralla kova juttu, jos kaikki kolme vanhinta juniori-ikäluokkaa pelaavat kevätkauden ylemmässä SM-jatkosarjassa. Toisaalta tämä on vain yksi välitavoite, mutta kokonaisuuden kannalta silti huomionarvoista, Elo tähdentää.

Nuorten Mestis-joukkueet osana pelaajapolkua

Junioriurheilujohtajan tehtävänä on linjata seuran valmennusta ja pelaajapolun suunnittelua nuorimmista ikäluokista vanhimpiin asti. Tämä tapahtuu yhteistyössä Lukon urheilujohtaja Kalle Sahlstedtin kanssa. Elon ja Sahlstedtin yhteistyö palvelee seuran yhteistä pitkän tähtäimen urheilustrategiaa.

- Fakta on kuitenkin se, että pelkästään Rauman kokoiselta talousalueelta ei saada vuosittain tarpeeksi kilpailukykyistä rosteria valtakunnallisiin kilpasarjoihin. Siksi on selvää, että hankimme pelaajia myös Rauman ulkopuolelta, Elo sanoo.

Lisäksi Lukolla on U16-U18 Team -joukkueet, jotka tällä hetkellä kiekkoilevat Mestiksessä.

- Pyrimme toimimaan niin, että mahdollisimman moni nuori pääsee nauttimaan jääkiekosta ja pelaamisesta hyvissä olosuhteissa. On tärkeää, että kilpajoukkueiden rinnalla on mahdollista jatkaa harrastamista aina pelaajamäärän niin salliessa.

Lukon vahvuus on yhteisöllisyydessä

Mestaruushumun täyttämän kevään jälkeen muutoksen tuulet ovat jonkin verran puhaltaneet Lukon organisaatiossa. Henkilövaihdoksia on tapahtunut niin seuran luottamustoimissa kuin toimiston puolellakin. Lukko ry:n osalta tuorein muutos on myynti- ja seurapäällikkönä viimeiset puolitoista vuotta toimineen Mikko Aikon siirtyminen Salibandyliiton F-liigan palvelukseen. Hänen paikkansa ottaa Antti Saarinen, joka on työskennellyt Lukossa pitkään taitovalmentajana ja sateenvarjoseurojen yhteyshenkilönä.

Uuden seurapäällikön toimenkuva tulee muotoutumaan ajan myötä, mutta vuorovaikutus niin urheilupuolen kuin hallinnonkin suuntaan säilyy tiiviinä.

- Tunnen Antin useamman vuoden ajalta, joten tiedän, että meillä on kyllä yhteinen näkemys seuran kehittämisestä, Timo Elo toteaa.

Hän korostaa seuran yhteisöllisyyttä ja yhteishengen merkitystä.

- Haluan vielä lopuksi esittää mitä suurimmat kiitokseni kaikille meidän oto-valmentajille ja muille vapaaehtoisille toimihenkilöille. Olette venyneet upeasti ja tehneet tärkeää, pyyteetöntä työtä näinä haasteellisina aikoina, Elo päättää.

U16-joukkueen katseet on suunnattu kevätkauden SM-sarjaan (Kuva: Janne Hilander)