Rauno Mokan taustatyö näkyy vahvasti myös Lukon juniorien toiminnassa
SeuraJulkaistu: 23.11.2020 00.00

Rauno Mokan taustatyö näkyy vahvasti myös Lukon juniorien toiminnassa

Lukon vahvana miehenä tunnettu taustavaikuttaja ja johtohahmo Rauno Mokka sai tänä syksnä nimensä arvostettuun ”Timantteja, Tähdenlentoja ja Perinteitä” -patsaaseen Rauman jäähallin edustalle. 74-vuotias eläkkeellä oleva ydinvoimainsinööri toimi reilut kolme vuosikymmentä Lukon organisaatiossa useissa eri luottamustehtävissä.

Mokka on meritoituinut urheilujohtaja ja aateloitu Suomen jääkiekkoleijona nro 204. Neuvottelupöydät ja kabinetit ovat hänelle tuttuja paikoja paitsi liigajoukkueen rakentamisessa, myös monissa seuran juniorityöhön liittyvissä hankkeissa.

Lukko Säätiö, Tuki-Areena, Raumanmeren tekojää, Raumalaiskiekkoilun Tuki ry ja viimeisimpänä Super Arena -laukaisuhallin projektivastaavana. Muun muassa näiden asioiden edistäjänä Rauno Mokka on ollut keskeisessä osassa. Aikonaan ringette-jaoksen perustaminen, sekä myöhemmin tyttö- ja naiskiekon saaminen Lukon lajirepertuaariin ovat niin ikään vankasti hänen ajamiaan ideoita.

Urheiluharrastusten kustannukset voivat joissan perheissä olla ensimmäisinä karsittavien menojen joukossa, kun eletään taloudellisesti tiukkoja aikoja. Minkälaisia tukitoimintoja tällaisissa tapauksissa on käytettävissä junioritoiminnan hyväksi?

- Olemme jo vuosien ajan tukeneet Säätiön kautta suoraan Lukon juniorityötä. Konkreettinen esimerkki on myös pelaajastipendit, joita myönnämme vähävaraisten perheiden lapsille. Eli Lukko Säätiö ja Tuki ry ovat ne tärkeimmät tahot, joilla toimintaa avustetaan, Mokka kertoo.

Kunniagalleriaan pääsy vastaan nöyrillä mielin

Useimmista luottamustehtävistä, sekä hallitus- ja valiokuntapaikoista hän on vähitelleen jättäytynyt jo pois, mutta tietotaitoaan Mokka jakaa silti edelleen eteenpäin seuraajilleen.

- Tapaan yhä yksityisesti näitä muutamia taustavaikuttajia. He haluavat kuulla minua, mutta se on enemmän tällaista tutor-tyyppistä toimintaa, mies totesi äskettäin sanomalehti Länsi-Suomen haastattelussa.

Olisiko nyt antaa jotain käytännön vinkkejä ruohonjuuritason toimijoille ja pelaajien vanhemmille, jotka haluaisivat vaikuttaa enemmän seuran asioihin?

- Tärkein ominaisuus kai on se kuuluisa rakkaus lajiin ja yleensäkin jääurheiluun. Tämä on pyyteetöntä työtä lasten ja nuorten eteen. Ahkerat joukkueenjohtajat ja rahastonhoitajat voivat hakeutua esimerkiksi junioritoimikuntiin tai vastaaviin, joiden kautta voi myös vaikuttaa, Mokka kertoo.

Hänen palkintokaapistaan ja vitriineistä lyötyy useita jääkiekkoon ja urheiluelämään liittyviä kunniakirjoja, diplomeita ja ansiomerkkejä. Millaisena tunnustuksena monen muun palkitsemisen jälkeen otit vastaa tämän viimeisimmän Lukon myöntämän kunnianosoituksen?

- Nöyrillä mielin. Lukon taholta tuskin voi tätä suurempaa arvostusta saada. Kovia nimiä siinä on minun rinnalla, joten onnittelut muillekin uusille kunniagalleriaan valituille, Mokka lausuu.

Rauman Lukko ry ja juniorijoukkueet yhtyvät onnetteluihin, samalla kiittäen pitkänlinjan taustavaikuttajaa seuran eteen tehdystä ansioikkaasta työstä!