Juniorilukon maalivahtivalmennus on osaavissa käsissä
30.5.2019 12:51 Uutiset / Jaoston pääsivusto

Kesäharjoittelu täydessä vauhdissa

Kävimme toukokuun lopulla kyselemässä Juniorilukon joukkueiden tunnelmia ja pureuduimme etenkin maalivahtivalmennuksen kuulumisiin. Suomen pienimmältä liigapaikkakunnalta kun on vuosien saatossa noussut lukuisia hyviä veskareita.

Mihin pohjautuu vahva käsitys siitä, että juuri Rauman seudulta on tullut suhteellisen monta kovan luokan jääkiekkomaalivahtia? Tähän kysymykseen oikea mies on vastaamaan viimeiset kuusi vuotta Lukon liigajoukkueen valmennuksessa työskennellyt Mikael Vuorio.

- Ensinnäkin juniorit tarvitsevat esikuvia. Täällä on käynyt vuosien varrella Jarmo Myllystä, Petr Brizaa, Boris Roussonia, Dwayne Rolosonia jne.

- Ja toiseksi, Lukko on ollut myös maalivahtivalmennuksessa edelläkävijä. Nimet Risto Kaitala, Hannu Siivonen, Heikki Kauhanen ja Ari Moisanen ovat kaikki olleet oman aikansa huippumiehiä alalla, Vuorio luettelee.

Lukko varustaa juniorimaalivahdit

Kolmantena asiana hän nostaa esiin matalan aloituskynnyksen. Monella muulla paikkakunnalla on Vuorion mukaan puutetta halukkaista maalivahdeista, mutta Raumalla joissakin ikäluokissa on jopa ylitarjontaa tälle tontille.

- Yksi vahva kannustin on se, että meillä kaikki maalivahdit saavat seuran puolesta varusteet lainaksi, joten vanhempien ei tarvitse ostaa niitä joka vuosi kasvaville lapsilleen.

Maalivahtijäitä 11 kuukautta vuodessa

Vuorion toimenkuva painottuu luonnollisesti liigavahtien luotsaamiseen yhteistyössä Pekka Virran valmennustiimin kanssa. ”Mikun” tukena on aika ajoin toiminut myös Petri Vehanen. Pelaajauransa jälkeen Saksasta Raumalle palannnut maailmanmestarivahti on ollut myös innoittaja ja esikuva monelle Lukko-junnulle pelipaikkaa valitessa.

- Leijona-kiekkokoulussa ja F-junioreissa pyrimme antamaan mahdollisuuden kokeilla eri pelipaikkoja mahdollisimman monelle pelaajalla. E2-ikäluokasta, eli noin 10-vuotiaasta eteenpäin alamme treenaamaan pienten veskarien kanssa pelipaikkakohtaisia taitoja, Vuorio taustoittaa.

Mikael Vuorio ja Petri Vehanen

Lukon junioreilla on maalivahtijäitä käytännössä yksitoista kuukautta vuodessa ja vähintään kerran viikossa joka ikäluokkalla.

Ammattivalmentajien ohella tärkeässä roolissa ovat vapaa-aikansa jääkiekolle antavat oto-valmentajat. Rauman Lukossa heitä on maalivahtivalmennuksessa yhdeksän.

- Tässä haluankin sanoa ison kiitoksen kaikille oto-valmentajille heidän halustaan valmentaa ja kehittää meidän nuoria maalivahteja. Pyrimme järjestämään tapaamisia ja koulutuksia näiden valmentajien kesken muutamia kertoja vuodessa.

Lähialueen kuusi sateenvarjoseuraa ovat Rauman Lukolle erittäin tärkeitä myös maalivahtipuolella.

- Tälläkin hetkellä meillä on monia poikia, jotka ovat saaneet kiinnostuksen maalivahdiksi nimenomaan sateenvarjoseurassa, Mikeal Vuorio kertoo.

Oto-valmentajat mukana juniorien arjessa

Lukon E1-08 -junioriessa nuoria torjujia luotsaa Esa Kartano. Hänen poikansa Markus on yksi joukkueen kolmesta veräjänvartijasta. Mitä harjoituksenne pitävät sisällään?

- Tässä ikävaiheessa opetellaan perusasioita, luistelua ja torjunta-asentojen hallintaa. Yksityiskohtaisemmat tekniikat hioutuvat sitten ajan myötä, Esa Kartano sanoo.

Markus Kartanon komea torjunta.

Oheishairjoitukset, kuten jumppasalitreenit kuuluvat maalivahtien viikottaiseen ohjelmaan muun joukkueen mukana. Eikä pidä unohtaa monipuolisen harrastamisen merkitystä.

- Tänä kesänä ollaan pojan kanssa suunniteltu tenniksen aloittamista. Siinä on hyvä yksilölaji ja mukavaa vaihtelua jääkiekolle, Kartano näkee.

Entä sitten ne esikuvat, joko Markuksella on idoli jonka tekemiset ovat suurennuslasin alla?

- Ehkä se ensimmäinen kipinä syttyi jo Leijonien kevään 2011 maalimanmestaruudesta ja juuri Vehasen Peten esimerkistä. Tietenkin nuo taalaliigan tähdet, Pekka Rinne ja kumppanit ovat myös tuttuja nimiä.

- Olen kuitenkin sanonut, ettei kannata alkaa matkia niitä highlight -koosteiden huipputorjuntoja. Kehonhallinta ja liikeradat eivät junnuilla vielä sellaisiin temppuihin taivu, joten välillä pitää vähän rauhoitella, Kartano naurahtaa.

Joni Pool valmentaa 2006-ikäluokan maalivahteja.

Lukon D2-06 -juniorit voittivat tänä keväänä Länsirannikon AAA-sarjan aluemestaruuden. Ilman vahvaa maalivahtityöskentelyä mestaruuksia harvemmin voitetaan. Alkavalla kauden D1-06 -junioreissa vastuu jakautuu neljän torjujan kesken. Ikäluokan maalivahtivalmentajana toimii Joni Pool.

- Kyllä ne painopistealueet ovat meilläkin vielä luistelun kehittämisessä ja liikkumisharjoitteissa. Ja erilaiset tennispalloharjoitteet ovat tosiaan hyvää kesätreeniä junnuveskareille, Pool tiivistää.

Antti Raanta harjoittelee kesän Lukon kanssa

Uuteen kauteen valmistautuminen on siis jo hyvässä vauhdissa ja Lukon maalivahdit hikoilevat omien joukkueittensa lisäksi mv-jäillä 1-2 kertaa viikossa. Ryhmät on jaettu nuorempiin (E2-C2) ja vanhempiin (C1-Liiga).

- Olemme myös saaneet raumalaisen NHL-vahdin, Antti Raannan harjoitusvahvuuteemme. On hienoa nähdä, että taas yksi nuorten maalivahtien esikuvista harjoittele samoja asioita kuin meidän nuoremme, Vuorio iloitsee.

Raumalaista maalivahtiosaamista saksalaismaustein. Vasemmalta: Lassi Lehtinen, Antti Raanta, Alex Mäkelä ja Tobias Ancicka.

Sateenvarjoseurojen yhteistyö on Lukolle tärkeää. Kuvassa maalivahtijäät Laitilan Jyskeen kotihallissa.


   
Lisää uutisia
Rauman Lukko ry
«  Helmikuu   »
Kategoriat