Juniorijääkiekon pelaajapolku avoinna myös tytöille
Julkaistu: 30.08.2022 16.30

Juniorijääkiekon pelaajapolku avoinna myös tytöille

Suomen Jääkiekkoliiton viime vuosien strategiassa yksi tärkeä painopistealue on ollut tyttö- ja naiskiekon kehittäminen. Tätä työtä on viety määrätietoisesti seuratasolle ja myös Rauman Lukon tavoitteena on pysyä kehityksessä mukana. Asia oli esillä jo kesällä 2021, kun Jääkiekkoliiton taitovalmentaja Saara Niemi vieraili Raumalla testi- ja katselmustilaisuudessa.

Tyttökiekkoilijoiden pelaajapolku on ymmärrettävästi erilainen, kuin poikajuniorien. Ikäkausijoukkueisiin siirryttäessä heidät pyritään sijoittamaan poikien peliryhmiin taitotason ja iän haasteet huomioiden. Lukossa kiekkoilee tällä kaudella kymmenkunta tyttöjunioria U9-U14-joukkueissa.

Kun kokemus ja ikävuodet karttuvat, voi tavoitteellisesti harrastusta jatkava pelaaja nousta aina Lukko Naisten edustusjoukkueeseen asti. Myös sateenvarjoseuroissamme tätä polkua on mahdollisuus edetä kohti naiskiekkoa.

Jotta liiton asettama tavoite harrastajamäärien kasvattamisesta onnistuisi, on aloituskynnyksen oltava matalalla. Raumalla tähän on vastattu pitämällä varhaisvaiheen toiminta maksuttomana.

Lukon tyttöjääurheiluvastaava Jenni Valonen kertoo mistä on kyse.

- Tyttöjen jääpelitoimintaa järjestetään 5-7-vuotiailla. Kokoonnumme perjantaisin 2.9. alkaen Tuki-Areenalla klo 17-18. Siellä tutustutaan lajien perustaitoihin leikinomaisten harjoitteiden kautta.

Tytöille ollaan muodostamassa oma ryhmä lauantaipäivisin Notra Globenissa pelattavaan OP Länsi-Suomen Kettu-liigaan.

- Jääurheilu sopii erinomaisesti tytöille. Toivonkin näkeväni teitä paljon tulevaisuudessa, niin ringeten kuin jääkiekonkin parissa, Valonen rohkaisee.

Poikajoukkueessa saa vääntää ja taistella kunnolla”

Yksi Lukon tyttökiekkoilijoista on U13-joukkueessa pelaava Ellen Tenhonen. Hän kertoo nyt mikä lajissa viehättää ja mitä tavoitteita hänellä on jatkossa.

- Jääkiekkoa olen pelannut viitisen vuotta. Sen lisäksi harrastan jalkapalloa. Poikajoukkueessa kiekkoilu on kivaa, koska siellä saa vääntää ja taistella kunnolla niin kovaa kuin pystyy. Joukkuehenki on myös hyvä ja valmennus laadukasta.

- Haluaisin tulevaisuudessa käydä jonkun hyvän urheilukoulun. Sitten ehkä ulkomaille pelaamaan ja Suomen maajoukkueeseen, Ellen ilmoittaa päättäväisesti.

Perheestä löytyy urheilutaustaa ja vahvaa raumalaista kiekkoperinnettä, sillä Tenhosen isoisä on takavuosien pakkilegenda Jarmo ”Maukka” Kuusisto.

Vaikka tyttöjen ja naisten säännöissä kontaktipelaaminen on rajatumpaa, tietää tyttärentytär mikä oli juonikkaan puolustajan tunnetuin tavaramerkki jäällä.

- Jarmo-pappa on ehdottomasti tärkein esikuvani. Hänen peliuransa ja kuuluisat perstaklaukset ovat tehneet minuun suuren vaikutuksen.

Ellen Tenhonen