Kettu-liigasta nuorten maajoukkueeseen - kesähaastattelussa Lukon oma kasvatti Jussi Kähkönen
Julkaistu: 02.06.2020 00.00

Kettu-liigasta nuorten maajoukkueeseen - kesähaastattelussa Lukon oma kasvatti Jussi Kähkönen

Jussi Kähkönen, 15 vuotta, on oiva esimerkki Lukon nykyisille pikkujunioreille siitä miten kovalla ja määrätietoisella harjoittelulla Raumalta on mahdollisuus ponnistaa aina nuorten maajoukkueeseen ja Pohjola-leirin All Stars -kentälliseen asti.

Jussi Kähkönen maajoukkuepaidassaan (kuva:leijonat.fi)

Juniorilukko tavoitti 5 vuotiaana Raumalla jääkiekkoharrastuksen aloittaneen ja 6 vuotiaana Lukon Kettu-liigaan mukaan lähteneen Kähkösen ennen huomenna Vierumäellä alkavaa alle 16-vuotiaiden poikien maajoukkueleiritystä. Kyse on "Nollavitosten" ensimmäisestä testileiristä tällä kaudella. Leirille kutsun on saanut vain 44 pelaajaa, jotka jaetaan kahteen ryhmään.

Miten on aika kulunut maaliskuun puolivälissä yllättäen alkaneen tauon aikana?

- Aika on kulunut yllättävän nopeasti treenatessa ja kouluhommia tehdessä.

Miten oheisharjoittelu on sujunut rajoitetuissa oloissa?

- Olen käynyt KuntoMaxin salilla ja polkemassa spinningpyörällä. Ulkona rappusissa ja lenkkipoluilla saa kyllä monipuoliset ja hyvät treenit aikaan. Lukolta on saanut hyvän ja tarkan harjoitusohjelman ja harjoittelumahdollisuudet siten hyvät, että voi käydä esimerkiksi Lähdepellon pururadalla tai rappusissa treenaamassa. Paljon on tullut harjoiteltua ulkona myös. Rajoituksista huolimatta lähes samalla tavalla olen voinut treenata kuin normaalilla omatoimisjaksolla ja suurin piirtein samoja asioita.

Sinut valittiin tammikuussa Lukosta Pohjola-leirille. Millainen fiilis oli kun Jääkiekkoliitosta ilmoitettiin, että sinut on valittu Pohjola-leirille ja mitä asioita Pohjola-leiriltä jäi päällimmäisenä mieleen?

- Fiilis oli hyvä. Kuulin asiasta juuri ennen lähtöä pelireissulle. Tuli heti semmoinen odottava fiilis. Itse leiriaika oli raskas, mutta antoisa. Kaikki testit ja pelit jäi mieleen hyvinä muistoina ja varsinkin Pohjola-leirin finaali. Meillä oli hyvä joukkue ja myös uusia kavereita sai paljon. Leirin päätteeksi tullut All Stars- ja maajoukkuevalinta antoi huimasti lisää motivaatiota treenata vielä enemmän. Sillä hetkellä kun valinta maajoukkueeseen tuli oli aika todella hyvä fiilis!

Olet ollut myös Finnish Selects joukkueen mukana erinäisissä turnauksissa ennen Jääkiekkoliiton järjestämää Pohjola-leiriä. Minkä tasoisia pelejä joukkueen kanssa olette pelanneet ja mitä näistä turnauksista on jäänyt mieleen?

- Pelit olivat todella kovatasoisia ja sai pelata taitavia pelaajia vastaan. Turnauksista jäi parhaiten mieleen joukkue ja pelit. Ensimmäisenä vuonna kun olin Finnish Selects joukkueen mukana pääsimme finaaliin asti ja toisena vuonna saatiin pronssia. Hienointa ehkä oli joukkuehenki, mukavat ihmiset ja kovatasoiset pelit.

Palataanpa vielä omaan lapsuuteesi ja mitä vinkkejä sinulla olisi omien kokemustsi kautta antaa pienemmille junioreille. Mitä muita lajeja olet jääkiekon lisäksi harrastanut tai kokeillut?

- Olen harrastanut 4 vuotta pesäpalloa ja 3 vuotta jalkapalloa. Myös painia ja yleisurheilua olen ihan pienenä kokeillut. Monipuolinen liikunta kannattaa aina!

Kuka on idolisi jääkiekossa ja miksi juuri hän?

- Idolini on Erik Karlsson, koska hänen pelityyli ja peliäly on todella silmään pistävää. Hänen pelien koostevideoita on myös todella kiva katsoa.

Miten kuvailisit itseäsi pelaajana, heikkoudet ja vahvuudet?

- Vahvuuksia on luistelu, puolustuspään pelaaminen ja hyökkäysten tukeminen. Kehitettävää on vielä hyvän avaussyötön löytämisessä, viivasta liikkeelle lähdön kanssa ja 1v1-tilanteiden vastaan ottaminen niin että vauhtia tulee tarpeeksi hyökkääjän mukana pysymiseen.

Kuka on ollut tähän astisen urasi merkityksellisin henkilö jääkiekossa ja sen ulkopuolella, miksi?

- On paljon henkilöitä jotka ovat auttaneet jäällä ja sen ulkopuolella, mutta eniten äiti ja isä. He ovat aina hoitaneet kyydit, ruuat ja kaiken muun aina valmiiksi. Huonoina aikoina heille on voinut puhua ja avautua kaikesta. Pelien jälkeen tulee palautetta valmentajan lisäksi aina heiltä. Myös jopa neuvoja tulee heiltä, vaikka ne eivät aina ihan toimikkaan.

Miten pelipaikkasi määräytyi puolustajaksi?

- E-juniori-ikäisenä vielä vaihtelin paikkaa hyökkääjän ja puolustajan välillä. Sitten se paikka vakiintui puolustajaksi ja sillä tiellä ollaan.

Mitkä on tulevan kauden tavoitteet henkilökohtaisesti ja mitä mietteitä tulevista vuosista?

- Ensimmäisen tavoite on saada pelipaikka ja peliaikaa Lukon B1-nuorissa. Myös ensimmäiset maajoukkuepelit on tavoitteena päästä pelaamaan ja kauden mittaan myös muita maajoukkuepelejä. Tavoitteenani olisi saada jääkiekosta ammatti, mitä tehdä työkseen.

Juniorilukko kiittää Jussia haastattelusta ja toivottaa tsemppiä Vierumäen maajoukkueleirille ja tulevalle kiekkokaudelle!

Seuran uusimmat