Ranskalais-raumalaista maalivahtiosaamista
Julkaistu: 23.09.2020 00.00

Ranskalais-raumalaista maalivahtiosaamista

Raumalla jääkiekko ja Lukko ovat monen intohimo ja yhteinen puheenaihe lähes ympäri vuoden. Liigajoukkueen ohella seuran vireä junioritoiminta luo pieneen kaupunkiin suuren ja ainutlaatuisen Lukko-perheen.

Niin sanotut tullista tulleet, eli kauempaakin Raumalla muuttaneet ovat kertoneet huomanneensa Lukon merkityksen kaupungin identiteetille. Jääkiekkoharrastuksella on ollut myös suuri merkitys ranskalaislähtöisten Herpinin veljesten kotoutumisessa.

Viisihenkinen Herpinin perhe saapui isän töiden takia Suomeen ja Raumalle vuonna 2006, Olkiluoto 3 -ydinvoimalaprojektin alkuvaiheissa. Pojat Antoine (s. 2000), Louis (s. 2002) ja Matthieu (s. 2004) eivät todennäköisesti vielä silloin aavistelleet, että Suomesta muodostuu heidän toinen kotimaansa. Perheen oli määrä asustella Rauman seudulla alunperin vain parisen vuotta, mutta pojat ja heidän äitinsä ovat asettuneet maahan pysyvämmin.

Kuvassa vasemmalta: Matti, Antti ja Lui Herpin

Jääkiekkoharrastus oli siis avaiasemassa, kun veljekset aikoinaan ankkuroituvat Raumalle. Antoine, eli suomalaisittain Antti kävi läpi Lukon junnuputken, pelasi A-nuoriin asti ja kirjoitti ylioppilaaksi Raumalta vuonna 2019. Keskushyökkääjän tontilla viihtyvä kiekkoperheen esikoinen asuu nykyään Tampereella ja on Mestis-joukkue KooVeen sopimuspelaaja.

Nuoremmat veljet Louis ja Matthieu ovat molemmat maalivahteja. Heitä kutsutaan myös suomalaiseen suuhun helpommin taipuvilla etunimillä: Lui ja Matti. Raumalainen veskarivalmennus on hiomassa heistä kovan luokan maalivahteja.

Matti vastasi Juniorilukon haastattelupyyntöön myöntävästi, joten kysytään häneltä ensin kuinka varhaisessa vaiheessa päätit ryhtyä juuri maalivahdiksi.

- Pikkujunnuissa ja kiekkokoulun aikana pelipaikkoja kierrätettiin ja kokeilin kenttäpelaajankin, mutta D-juniori-ikäisestä asti olen pelannt ainoastaan maalivahtina, Matti kertoo.

Hän jakaa tällä kaudella torjuntavastuun Lukon U18 SM -joukkueessa Mikael Ansion ja Frans Salmisen kanssa. Isoveli Lui on Lukon U20 -joukkueen veräjänvartijana Alex Mäkelän aisaparina. Nouseeko näistä nuorukaisista jotkut tulevaisuudessa Lukon liigajoukkueeseen kenties Lassi Lehtisen ja Oskari Setäsen manttelinperijöiksi, se jää nähtäväksi. Kunnianhimo ja määrätietoisuus kuuluu Matin puheesta.

- Tavoitteeni on saada jääkiekosta ammatti. Sen eteen olen valmis tekemään töitä. Toteutuuko se sitten Lukossa tai jossain muualla en tiedä, mutta ihan tosissani olen lätkän pelaamiseen panostamassa. Tietenkään opiskelua unohtamatta, Rauman Lyseon lukiota käyvä Matti painottaa.

Ranskalais-suomalaiset maalivahtiveljekset ovat ehtineet vakuuttaa otteillaan muuallakin kuin Raumalla. Lui on päässyt edustamaan synnyinmaataan mm. U16- ja U18-junioriturnauksissa. Matti valittiin toissa kaudelle Suomen Jääkiekkoliiton perinteikkäälle Pohjola-leirille ikäluokkansa muitten lahjakkuuksien kanssa.

- Vierumäellä pidetty leiri oli hieno kokemus. Oli siellä myös melko rankkaa, mutta päällimmäiseksi jäi hyvä fiilis, Matti sanoo.

Matti Herpin Pohjola-leirillä kevättalvella 2019

Tilastojekin perusteella voidaan todeta, että Matti on jo tottunut kiekkosateeseen ja viihtyy varsin hyvin vastustajan rumputulessa. Tästä osoituksena mm. viime kauden C-nuorten SM-karsinnat ja C-nuorten alempi SM-jatkosarja, joissa hänellä oli selvästi paras torjuntaprosentti vakituisista maalivahdeista, lähes 93,5 %.

Nuorilla urheilijoilla on yleensä myös esikuvia ja maalivahdit ovat lajista riippumatta lähes koko ajan suurennuslasin alla. Kenen torjuntatyyli ja pelitapa sinua miellyttää eniten?

- Nostaisin esille Antti Raannan ja Juuse Saroksen NHL:stä, sekä Juha Metsolan KHL:stä. Näitä suomalaisia kassareita olen jo pidempään seuraillut. Raanta tietenkin raumalaisena on se suurin idoli, Matti hehkuttaa.

Kausi 2020-2021 alkoi vanhimpien juniorisarjojen osalta syyskuun alussa. Matti Herpinin arkipäivät täyttyvät siis pääosin lukio-opiskelusta. Illat ja viikonloput mennään suurelta osin jääkiekon ehdoilla.

- Hyvillä mielin on syksy ja uusi kausi aloitettu, vaikkakin tämä korona-aika on hieman muuttanut joitain käytännön asioita, hän sanoo.

Entä onko hallilla näkynyt faneja, ja joko nuori lupaava maalivahti on päässyt jakamaan nimikirjoituksia ihailjoilleen?

- Eipä ole vielä tarvinnut nimmareita jaella, Matti naurahtaa.

Mutta jos tulevaisuuden tavoitteet käyvät toteen ja maalivahdin ura urkenee, saattaa Ranskan Aix-en-Provencessa syntynyt Lukko-kasvatti jakaa tulevaisuudessa lukuisiakin nimmareita. Aika näyttää!

Seuran uusimmat