U16 SM-joukkueen kauden yhteenveto: "Olen tosi ylpeä jokaisesta pelaajastamme"
Julkaistu: 09.04.2022 14.00

U16 SM-joukkueen kauden yhteenveto: "Olen tosi ylpeä jokaisesta pelaajastamme"

Rauman Lukon juniorien kilpajoukkueiden kausi 2021–22 sujui kokonaisuutena tarkastellen erinomaisesti. U20- U18- ja U16 -joukkueet pelasivat kaikki ikäluokkiensa pudotuspeleissä.

Otetaan nyt lähempään tarkasteluun U16 SM-sarja, jossa kausi saatiin vietyä kunnialla loppuun kahden edellisen koronakevään jälkeen. Lukko raivasi tiensä 9.4. pelattuun pronssikamppailuun asti, mutta himmeimmät mitalit jäivät Tampereelle Tapparan voitettua ottelun 5-0.

Lukon U16 vastuuvalmentajana vuosi sitten aloittanut Paavo Nurmi kertoo viihtyneensä Raumalla mainiosti ja debyyttikaudesta jäi hänelle hyvä maku.

- Yhteistyö seurajohdon, pelaajien, toimihenkilöiden ja vanhempien kanssa on sujunut kiitettävästi. Kausi on ollut kehittävä ja mieleenpainuva. Olen päässyt todistamaan, mitä Lukko merkitsee raumalaisille ja kuinka suurella sydämellä paikalliset nuoret pelaavat oman seuransa puolesta. Olen tosi ylpeä jokaisesta pelaajastamme, Nurmi sanoo.

Syksyn SM-karsinnoissa Lukko sijoittui lohkossaan toiseksi ja lunasti paikan vakuuttavasti ylempään jatkosarjaan. Kevätpuolella pelit kovenivat, mutta raumalaiset pitivät pintansa sarjan keskikastissa sijoittuen 12 joukkueen taulukossa kahdeksanneksi.

- Alkuvuoden korona-aalto sotki juniorisarjoja. Rivit harvenivat ja harjoitusviikkoja peruttiin. Meidän kohdallamme tämä löi lujaa kasvoille Jokerien vieraillessa Raumalla. Hävisimme tuolloin 0–9. Kevätkausi SM-sarjassa oli jo nousujohteinen ja saatoimme lähteä luottavaisin mielin pudotuspeleihin, valmentaja Nurmi kertaa.

Pudotuspelien kokemuksista voimaa

Villi kortti -kierroksella Lukko tiputti ensin KalPan suoraan voitoin 2–0. Puolivälierissä joukkue teki melkoisen urotyön pudottamalla sarjakakkosen Kiekko-Espoon jatkosta 2–1. Välierissä runkosarjan ykkönen Jokerit oli parempi voiton 2–0.

- Pelaajamme pääsivät aistimaan, mitä kilpaurheilu on parhaimmillaan: henkistä ja fyysistä kamppailua ja tunteiden paloa niin kentällä kuin katsomossakin. KalPaa ja K-Espoota vastaan meillä löytyi energiaa, jolla onnistuimme kääntämään otteluita tappioasemassakin voitoksi.

- Jokerit-sarja tuli nopeasti, emmekä pystyneet siinä puolustamaan ja puristamaan aivan yhtä laadukkaasti, kuin aikaisemmissa sarjoissa. Jokerit oli kuitenkin parempi ja meni ansaitusti finaaliin, Nurmi myöntää.

Narripaidat korjasivat lopulta koko potin ja voittivat ikäluokan mestaruuden kaatamalla pääkaupungin finaalitaistossa HIFK:n suoraan 2-0.

(Kuva: Janne Hilander)

Lukon kauden päättänyt pronssiottelu meni selkein lukemin Tapparan nimiin, mutta pudotuspelikeväästä saadut kokemukset kaikkineen kantavat pelaajia pitkälle. Nurmen mukaan Lukko joutui vastaamaan erilaisiin pelillisiin haasteisiin tiiviissä ottelutahdissa ja ympäristössä, jossa jokaisella tilanteella ja vaihdolla on suuri merkitys.

- Joukkueena voitetaan ja hävitään, mutta nuorten kohdalla tärkeintä on henkilökohtaisten ominaisuuksien kehittäminen. Lukko U16 satsasi tällä kaudella syöttöpeliin, luisteluvoimaan ja pelaamisen taitoon. Tämä antaa pelaajille parhaat edellytykset nousta U18-joukkueeseen ja kilpailla maajoukkuepaikoista.

- Toivottavasti U16-pelaajat ovat saaneet kuluneella kaudella aavistuksen siitä, mitä heidän unelmiensa tavoittelu vaatii – ja mitä jatkossa on luvassa, valmentaja summaa.

Maajoukkuevalinnoista lisävirtaa

Lukko-pakit Arttu Välilä, Viljami Vuorinen ja Luca Turto, sekä keskushyökkääjä Samuli Suominen valittiin viime syksyn Pohjola-leirille. Välilä ja Vuorinen debytoivat maajoukkueessa lokakuussa pelatuissa Saksa-otteluissa.

Välilä, ja loistavan kevätkauden pelannut Suominen valittiin varamieheksi piakkoin Tshekissä käytävään U16-maajoukkueturnaukseen.

- Maajoukkuevalinnat ovat kelpo palkinto nuorille pelaajille. Leirit ja turnaukset opettavat heille kilpailua ja kansainvälisen pelin vaatimuksia. Suurin merkitys nuorten maajoukkuevalinnoilla on kuitenkin vasta sitten, kun valitaan U18- ja U20-kisajoukkuetta, Nurmi tähdentää.

Hän jatkaa Lukossa ikäluokan vastuullisena luotisina myös ensi kaudella. Joukkueen runko on muodostunut 2006-syntyneistä pojista, mutta tulevalla sesongilla kokoonpano tulee luonnollisesti muuttumaan, kun vuonna 2007-syntyneet siirtyvät U16-ikäluokkaan.

- Pelaavaan kokoonpanoomme kuului jo nyt viisi pelaajaa ”nollaseiskoista”. Jasper Inkinen, Max Westergård ja Jasu Mensonen olivat jo tällä kaudella tehokkaita U16-tasolla – ja valittiinhan Mensonen SM-sarjan vuoden tulokkaaksi. Aamujäillä olen päässyt tutustumaan muutoinkin Niilo Kantolan ja Samu Rajalan valmentamaan 07-ikäluokkaan, joten valmistautuminen on hyvällä mallilla.

Lukon uusi U16 SM-joukkue aloittaa toimintansa huhtikuun lopussa. Mitkä ovat valmentajan teesit tulevaan kauteen?

- Jatkossakin korostuu päivittäinen työnteko fysiikan ja taito-ominaisuuksien kehittämisessä. Mitään oikotietä onneen ei ole, Paavo Nurmi tietää.