Haastattelussa Lukon uusi taitovalmentaja Toni Nenonen
SeuraJulkaistu: 16.05.2022 09.00

Haastattelussa Lukon uusi taitovalmentaja Toni Nenonen

Rauman Lukon päätoimisten valmentajien työnkuvissa yksi merkittävä muutos tulevalle kaudelle on taitovalmentajan vaihtuminen. Alusta asti, eli vuodesta 2013 lähtien pestiä hoitanut Antti Saarinen keskittyy jatkossa Lukko ry:n seurapäällikön tehtäviin, joita hän on tehnyt taitovalmentajuuden rinnalla viime vuodenvaihteesta lähtien.

Saarisen seurajaksi tulee Toni Nenonen, joka puolestaan toimi kolme edellistä kautta Lukon U18 SM-joukkueen vastuuvalmentaja. 45-vuotias Nenonen on mielissään, että voi jatkaa Lukon organisaatiossa ja jakaa tietotaitoaan nuoremmillekin ikäluokille.

- Kun tällainen mahdollisuus nousi seurassa esille, se tuntui heti kiinnostavalta vaihtoehdolta ja sopii myös hyvin omaan elämäntilanteenseeni. Uteliaalla mielellä lähden kehittämään Rauman seudun junioriorikiekkoa tässä uudessa roolissani, Nenonen sanoo.

Pystytkö hyppäämään suoraan niin sanotusti liikkuvaan junaan, vai onko uuteen pestiin siirtymisessä jotain käytännön asioita, jotka vaativat vielä järjestelyjä?

- Saarisen Antin vankka kokemus on auttanut vaihdoksessa ja hänen perehdytyksellään minun on helppo tarttua toimeen. Jääkiekkoliitto tarjonnee kauden aikana vielä lisäkoulutuksia taitovalmentajille, mutta melko mukavasti tässä on jo nyt päästy hommia käynnistelemään, Nenonen kertoo.

Oto-valmentajien tukena seuratyössä

Aiemmin urallaan mm. Espoon Bluesissa (nyk. Kiekko-Espoo) valmennuspäällikkönä useamman vuoden toiminut Nenonen tietää, mitä nuorten kiekkoilijoiden kehittäminen vaatii. Tulevana taitovalmentajana hänen tehtäviinsä kuuluvat myös säännölliset kontaktit ja yhteydenpito sateenvarjoseuroihin.

Miten paljon työsi tulee eroamaan siitä kilpajoukkueen arjesta, jonka parissa vietit viimeiset kolme vuotta?

- Ensinnäkin oli hienoa kokea Lukossa junioripolun vanhimman pään toimintaa näinkin pitkään. Nyt tosiaan arkeni muuttuu siinä mielessä, että valmennettavat ovat nuorempia, noin U10-U15 -ikäluokkaa. Lisäksi seurojen oto-valmentajien tukeminen ja tutor-toiminta ovat keskeinen osa tätä hommaa. Eli onhan se jonkin verran erilaista aiempaan nähden, Nenonen arvioi.

Voitko nimetä jotain painopistealueita ja esimerkkejä siitä, mitä taitovalmennus käytönnössä pitää sisällään?

- Se on nimenomaan tietotaidon viemistä ruohonjuuritasolle. Eli tavoitteena on edistää lajitaitojen omaksumista ja innostaa pelaajia sekä valmentajia toteuttamaan niitä harjoittelumalleja, jotka liitossa on hyväksi havaittu, Nenonen määrittelee.

Jääkiekkoliiton taitovalmennustoiminnan idea lähti liikkeelle kymmenisen vuotta sitten, kun Suomessa järjestettiin edellisen kerran miesten MM-turnaus. Näistä kisoista saaduilla tuotoilla liitto päätti aloittaa taitovalmennusprojektin, joka on sittemmin vakiinnuttanut paikkansa kotimaisen jääkiekon seuratyössä kymmenillä paikkakunnilla.