Asiaa jääkiekkovarusteiden hankinnasta ja kierrätyksestä
SeuraJulkaistu: 17.01.2021 00.00

Asiaa jääkiekkovarusteiden hankinnasta ja kierrätyksestä

Jääkiekkoharrastusta varten pelaajan tulee aina ensiksi hankkia tarkoituksenmukainen varustus. Tähän vaikuttavat tietenkin pelaajan ikä, fyysiset mitat ja se millä tasolla pelaaminen tapahtuu. Käymme tässä jutussa läpi muutamat perusasiat, joita vanhempian kannattaa pohtia, kun jääkiekon harrastaminen ja siinä tarvittavat varusteet on ajankohtainen asia.

Jääkiekon kaltaisessa vauhdikkaassa urheilulajissa turvallisuus on kaiken ydin, joten siksi oikeanlaiseen varustukseen tulee kiinnittää erityistä huomiota.

Perusvarustukseksi ulkojäille ja vaikkapa Easy Hockey -vuoroille riittää hyvin luistimet, maila, ristikollinen kypärä (18v ja nuoremmat), kaulasuojus sekä pitävät hanskat. On syytä varmistaa heti aluksi, että ainakin kypärästä ja kaulasuojuksesta löytyy turvastandardien mukainen CE-merkintä.

Suositeltavaa toki on, että ”höntsäpeleissäkin” käytettäisiin kokovarustusta, mutta edellä mainittu kevyempikin setti kelpaa, jos pelailu on satunnaista. Yleensä tällöin myös lämärit ja taklaukset ovat kokonaan kiellettyjä.

Kun lähdetään valitsemaan varusteita seuratoimintaan osallistuvalle junioripelaajalle, apua ja vinkkejä hankintoihin saa oman alueen jääkiekkoseuroilta ja urheiluvälineliikkeistä. Internetistä löytyy myös kosolti aiheeseen liittyvää tietoa.

Turvallisuudesta ei todellakaan kannata tinkiä liikaa, vaikka toisaalta myös kustannuskysymkset tulevat jossain vaiheessa vastaan kun perhessä aletaan suunnittelemaan kiekkojuniorin varustehankintoja.

Satakunnan suurin jääurheiluvälinemyyjä, raumalainen urheiluliike Pyörä-Nurmi Oy on jo vuosien ajan ollut Juniorilukon yhteistyökumppani ja heillä on vankka asiantuntemus ja kokemus lätkäkamojen myynistä ja huollosta.

Lukko Naisten Ana Kahlhammer (vasemmalla) ja Luba Tokar testaamassa mailoja Pyörä-Nurmella

Minkälainen varustesetti vaikkapa 10-vuotialle juniorille tulisi hankkia ja mitä sellainen keskimäärin maksaa?

- Hintahaitari on todella iso, mutta karkeasti arvioiden tuossa iässä huokeimmillaan pääsee alkuun noin 300-400 euron varustepaketilla. Bauer ja CCM ovat yleisimmät merkit ja näiden valmistajien tuotteita meilläkin menee eniten, kertoo Jussi Nurmi Pyörä-Nurmelta.

Jos euromäärät ovat vanhemmille se tärkein kriteeri, niin miltä kantilta kiekkojuniorit itse asiaa puntaroivat, kun he tulevat urheiluliikkeeseen varusteita sovittamaan?

- Maila- ja luistinvertailua tehdään usein huolella. Joskus pelaaja saattaa haluata täsmälleen samanlaiset välineet, jotka on nähnyt joukkuekaverillaankin. Vaikka niiden hintalappu olisi arvokkaampi kuin miihin oman perheen budjetissa on varaa. Näistä ne isoimmat väännöt todennäkösesti saadaan aikaan, Jussi Nurmi arvioi.

Kenttäpelaajan täydelliseen varustuskeen kuuluu alussa mainittujen välttämättömien suojien lisäksi hartia- ja kyynär- ja polvisuojukset. Unohtamatta tietenkään jääkiekkohousuja sekä alasuojia. Kun ikää karttuu ja taklaukset tulevat mukaan peliin, on syytä harkita myös hammasuojien käyttöä. Varustekassi, eristysnauhat, juomapullot ja muut oheistuotteet tulevat vielä näiden lisäksi.

Varusteiden kierrätys kannattaa

Rauman Lukko ry:n oma varusvarasto sijaitsee Kivikylän Areenalla C2-katsomon alla. Nuoren pelaajan tullessa mukaan Lukon ikäkausijoukkueeseen, hän saa seuralta käyttöönsä pelihousut ja -sukat sekä peli- ja harjoituspaidat.

- Sitten kun nämä käyvät ajan myötä pieniksi tai hajoavat, ne voi tulla vaihtamaan isompiin ja ehjiin. Me katsomme sitten täällä sopivan kokoiset tilalle, sanoo Lukon varusmestari Simo Rintanen.

Kivikylän Areenan C2-katsomon alla palvelevasta varusvarastosta löytyy laaja valikoima erikuntoisia varusteita

Raumalaisseura on tullut tunnetuksi myös siitä, että täällä maalivahdeille annetaan käyttöön kaikki tarpeellinen varustus mailoja lukuun ottamatta.

- Se on vanhemmille todella iso säästö, että veskarit saavat Lukolta kampeet käyttöönsä, Rintanen muistuttaa.

Varastolta on mahdollista ostaa myös käytettyjä varusteita. Kokoja löytyy junioreiden lisäksi myös aikuisille.

- Esimerkiksi hanskat ovat sellaisia, että ne harvoin kärsivät käytössä ja vaikka kärsivät, niin pelikelpoisina ne silti säilyvät hyvin pitkään. Sellaisia varusteita on turha laittaa autotallin kätköihin, vaan ne kannattaa tuoda tänne, josta niille saattaa löytyä uusi käyttäjä, varusmestari Rintanen kertoo.