Suomen Olympiakomitea huomioi Juniorilukon toiminnan lasten oikeuksien edistäjänä
SeuraJulkaistu: 25.11.2020 00.00

Suomen Olympiakomitea huomioi Juniorilukon toiminnan lasten oikeuksien edistäjänä

Marraskuun 20. päivä vietetään vuosittain kansainvälistä Lasten oikeuksien päivää. Se on osa teemaviikkoa, jonka tavoitteena on edistää YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen tunnettuutta erityisesti lasten ja nuorten parissa. Tähän liittyen Suomen Olympiakomitean halusi nostaa tänä vuonna maamme kaikkien urheiluseurojen joukosta esille kaksi lasten oikeuksien toteutumista esimerkillisesti huomioivaa seuraa.

Toinen seuroista on Rauman Lukko ry, eli tuttavallisemmin Juniorilukko.

Tiistaina 1. joulukuuta järjestetään Helsingissä Lasten oikeuksien seminaari, jonne myös Lukolta on toivottu puheenvuoroa. Puheenvuoroa kuulemassa on mm. tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko sekä iso liuta liikunnan ja lasten oikeuksien asiantuntijoita Olympia- ja Paraolympiakomiteoiden tuoreita puheenjohtajia myöden. Pääkaupunkiseudun koronatilanteen takia Lukko osallistuu seminaariin etäyhteyden kautta.

Seurapäällikkö Mikko Aikko, mitkä ovat mielestäsi perustelut, joiden ansioista näin merkittävä huomionosoitus on kohdistunut juuri Lukkoon?

- Taustalla on seuramme arvoihin perustuvat käytännön toimet. Harrastustoimintaamme ovat tervetulleet kaikki - tytöt ja pojat, erityislapsia unohtamatta. Lasten ja nuorten turvallisen toimintaympäristön takaamiseksi vaadimme myös rikostaustan selvittämismenettelyä jokaiselta seurassamme lasten ja nuorten kanssa toimivilta valmentajilta, joukkueenjohtajilta ja huoltajilta, Aikko kertoo.

Olympiakomitean vastuullisuuspäällikkö Elina Laine avaa perusteluita tarkemmin tämän päivän Länsi-Suomi -lehdessä (tilaajalle):

- Mikä Rauman Lukossa on hienoa, heillä on laajalti huomioitu lasten oikeudet ja lapsiläheisyys sekä yhdenvertaisuus. Olympiakomitean kiinnostuksen herätti esimerkiksi se, että Lukko ottaa harrastuksen aloittavat maksutta mukaan, kannustaa eri lajien harrastamiseen ja järjestää toimintaa myös erityisryhmille, Laine perustee.

- Heillä on on monta juttua, jotka menevät suoraan meidän vastuullisuusohjelmamme mukaan, kertoo Laine.

- Leijona-kiekkokoulu, tänä syksynä alkanut tyttöjääurheilu ja erityislasten Special Hockey ovat meillä maksuttomia, eli matalan aloituskynnyksen tarjottimelta löytyy jokaiselle jotain. Noin 10-16 -vuotiaille pelailuun ja hauskanpitoon suunnattuun Easy Hockey -toimintaan pääsee mukaan erittäin huokealla 4€ kertamaksulla, täsmentää Aikko.

Maajoukkuetähti Eveliina Suonpää opastaa pieniä Lukko-tyttöjä seuran omassa Tuki-Areena -jäähallissa

Eikä sovi unohtaa, että Lukko on panostanut vahvasti harrastuspaikkojen rakentamiseen ja infrastruktuurin kehittämiseen, unohtamatta seuran tarjoamia pelivarusteita, veloituksetta kaikille maalivahdeille.

-Tuki-Areenan yhteyteen nousi pari vuotta sitten synteettisellä jäällä varustettu laukaisu- ja tekniikkaharjoitteluhalli Super Arena. Se on kaikkien raumalaisten käytössä veloituksetta vuoden ympäri, muistuttaa Aikko.

Myös vuoden 2018 liikuntapoliittisessa selonteossakin mukana oleva Parempaa Peliä -pilottihanke oli osaltaan myötävaikuttamassa Lukon valintaa.

- Otimme tiedon valinnasta vastaan iloisena, kuin kutsuna linnan juhliin, mutta työ paremman lapsuuden ja lasten oikeuksien eteen jatkuu ja siihen tarvitaan meitä jokaista, Aikko päättää.

Lukon ja Ässien Special Hockey -joukkueet Kivikylän Areenalla - Jääkiekko kuuluu kaikille!